Parisuhdelain kiemurat ja naispappien syrjintäkiistat periytyvät seuraavalle kirkolliskokoukselle

"Kirkon järjestystä muutetaan vain hyvin suurella yksimielisyydellä", sanoo arkkipiispa Jukka Paarma. Kirkolliskokous päättänee keskiviikkona hylätä kaksi parisuhdelain perusteella tehtyä esitystä.

Nelivuotiskautensa tällä viikolla päättävä kirkolliskokous hyväksynee kokouksessaan uuden kirkollisten toimitusten kirjan. Esityslistalla kiinnostavina asioina olevat parisuhdelain esille nostamat seikat ja ns. naispappeuden syrjintäkysymykset periytyvät vielä seuraavallekin kirkolliskokoukselle.

Arkkipiispa Jukka Paarma muistutti tiedotustilaisuudessa, että kirkon järjestyksessä yksimielisyyden vaatimus on hyvin suuri.

-Siten taataan, että kirkon laiva ei tee äkkinäisiä käännöksiä. Isoissa periaatteellisissa asioissa muutokset tulevat hyväksytyiksi vasta sitten, kun riittävä yksimielisyys on saavutettu.

Paarma arvioi, että kirkolliskokous on tällä viikolla riittävän yksimielinen päättääkseen kirkollisten toimitusten kirjan hyväksymisestä.

-Kaikissa muissa kysymyksissä yksimielisyyttä ei ehkä löydy, Paarma toteaa.

Kirkolliskokous päättänee keskiviikkona valiokunnan esityksen mukaisesti hylätä kaksi parisuhdelain perusteella tehtyä esitystä. Toisessa aloitteessa kiellettäisiin parisuhteen rekisteröineen henkilön toiminta kirkon työntekijänä. Toisessa aloitteessa esitettiin siunaamiskaavojen valmistelemisesta rekisteröidyn parisuhteen ja heidän kotinsa siunaamiseksi.

Perjantaina kirkolliskokous saa eteensä ehdotuksen arkkipiispan vaalitavan muuttamiseksi. Ajatuksena on, että arkkipiispan valinnassa muiden hiippakuntien vaikutusvalta kasvaisi Turun hiippakunnan kustannuksella. Edustaja Kari Lehtola on puolestaan esittänyt, että kirkolliskokous valitsisi vastaisuudessa arkkipiispan.

Lauantaina kirkolliskokous ottanee kantaa naispappien asemasta tehtyihin aloitteisiin. Niissä vaaditaan naispuolisten pappien syrjinnän lopettamista. Piispa Ilkka Kantola arveli, että vaikka asiat raukeaisivatkin kirkolliskokouksen istuntokauden päättymisen johdosta, nousevat ne kuitenkin tavalla tai toisella esiin myös ensi vuonna valittavassa uudessa kirkolliskokouksessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat