Mainos

Pariisissa juhlittu kaupungin vapauttamisen 60-vuotispäivää

Pariisissa on juhlittu kaupungin vapauttamisen 60-vuotispäivää. Täsmälleen 25. elokuuta 1944 liittoutuneiden joukot, ranskalaiset vastarintataistelijat ja kaupungin asukkaat pakottivat viimeiset kaupunkia miehittäneet saksalaissotilaat antautumaan.

Juhlapäivä alkoi sotilasparaatilla, jossa oli mukana kaksi kolonnaa toisen maailmansodan aikaisia panssarivaunuja, kuorma- ja henkilöautoja. Myös paraatiin osallistujat olivat pukeutuneet ajan hengen mukaisesti. Yli 2000 poliisia ja santarmia oli Pariisin kaduilla valvomassa, että juhlamenot sujuivat rauhallisesti. Pariisin keskustan kadut oli suljettu liikenteeltä ja osa metroasemista pysyi myös suljettuina.

Päivää on juhlistettu myös muilla seremonioilla. Pääjuhla pidettiin Pariisin kaupungintalolla, missä juhlapuhujana oli presidentti Jacques Chirac. Chirac osoitti puheessaan kunnioitusta kenraali Charles de Gaullelle, joka puhui väkijoukoille samassa paikassa tasan kuusi vuosikymmentä sitten.

Päivän vietto huipentuu 1940-luvun tyylisiin tanssiaisiin Bastiljin aukiolla. Samaan aikaan järjestetään toiset tanssiaiset Luxemburgin puistossa.

Juhlapäivänä Pariisissa on hiljennytty myös muistamaan niitä lukuisia ihmisiä, jotka menettivät henkensä kaupungin vapauttamisessa. Taistelut kaupungissa olleita 16 000 saksalaista vastaan kestivät kaikkiaan kuusi päivää.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.