Pariisin taiteilijaelämää julisteina

Ateneum juhlistaa alkanutta syksyä Henri de Toulouse-Lautrecin julistetaiteella. Hänen suurikokoiset julisteensa antoivat aikanaan kasvot 1800-luvun lopun Pariisille. Niissä kuvataan kaupunkia, jolle tärkeintä on nykyhetki ja sen tarjoamat houkutukset. Siksi hänen värikäs taiteensa on yhä niin elinvoimaista ja viehättävää. Monet tuntevat hänen teoksensa painokuvista, mutta harva on varmaan tullut ajatelleeksi, että ne ovat tilauksesta tehtyjä mainoksia.

Yökerhonpitäjät, kabareelaulajat ja -tanssijat teettivät niitä Toulouse-Lautrecilla saadakseen yleisön huomion puoleensa. Hänellä olikin nerokas taito saada katsojassa aikaan halu osallistua kuvattuun tapahtumaan, ja siksi hänen julisteensa ovat vieläkin esikuvana mainosgrafiikalle.

Alkoholismistaan huolimatta Toulouse-Lautrec oli erinomainen taiteilija. Hän pystyi piirtämään litografiajulisteensa painokiveen ilman ennakkovalmisteluja. Hänen ensimmäinen julisteensa Moulin rouge, La Goulue, syntyi Pierre Bonnardin France-Champagne -julisteen innoittamana.

Bonnardin teos on mukana näyttelyssä, ja sen lisäksi mukana on kymmeniä muita Toulouse-Lautrecin aikalaisten tekemiä alkuperäisjulisteita.

Yli 80 teoksen kokonaisuus herättää henkiin mannermaisen La Belle Époquen riehakkaana poreilevan maailman. Näyttelyn teokset tulevat Brysselistä Musee d'Ixelles'tä.

Näyttely Ateneumissa 19.1.2003 asti, Näyttelyyn liittyy myös oheisohjelmaa, joka toteutetaan yhdessä Taideteollisuusmuseon, Teatterikorkeakoulun ja Teatterimuseon kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja