Pariisin MM-kisojen miesten lauantaisesta kuulakisasta odotetaan tasokasta. Kesän kärkinimet ovat paikalla, ja maailmantilaston ykkönen Yhdysvaltain Kevin Toth ja tilastokolmonen Ukrainan Juri Belonog ennustavat, että voittoon vaaditaan 22 metriä. Jos sää ei yllätä, mitalia tuskin saa alle 21 metrin työnnöllä.
Kokenut Toth, 35, on tällä kaudella työntänyt huikeat 22,67. Lisäruutia työntöön on löytynyt valmentajanvaihdon sekä tekniikan ja harjoittelun uudistumisen ansiosta. Toth uskoo olevansa vähintään 22 metrin iskussa.
- Viimeisten harjoitusten perusteella olen paremmassa kunnossa kuin ennen Kansasin työntöä (22,67). Viime ajat olen tehnyt harjoittelussa kaiken kuten ennen Kansasin kisaa, ohiolainen kertoo.
Tothin kauden paras kaari syntyi jo keväällä. Sittemmin taso on ailahdellut. Se johtuu Tothin mukaan siitä, että hänen uusi valmentajansa Mike Mielke on pannut Tothin omat ja ex-valmentaja Kent Pagelin systeemit kokonaan uusiksi.
- Nyt tuntuu siltä, että saan jalat kunnolla mukaan työntöön, Toth sanoo.
Pariisissa Tothin rasitteena saattaa olla tekniikan ailahtelu. Siihen ei ole varaa, kun karsinta ja loppukilpailu ovat samana päivänä. Toth ei myöskään ole osoittanut olevansa suurten kisojen urheilija. Arvokisatyönnöt ovat olleet vaisuja.
- Nyt kaikki on kunnossa, Toth vakuuttaa ja kertoo, että hänellä on menossa kahden vuoden projekti, jonka tavoite on menestys Ateenan olympialaisissa 2004.
Myerscoughilla loistava viimeistely
Toth ei ole kilpaillut sitten heinäkuisen Madridin gp-kilpailun. Sen sijaan kauden tilastokakkonen britti Carl Myerscough on loistoiskussa. Hän työnsi hiljattain kovatasoisen Lontoon gp:n voittoon huipputuloksella 21,50. Britin taakse kisassa jäivät Pariisin menestyjäsuosikeista mm. Espanjan Manuel Martmnez (20,83) ja Yhdysvaltain Adam Nelson (20,25).
- Se oli täsmälleen oikea aika voittaa nämä miehet. Pariisin MM-kisoja ajatellen se toi sopivasti itseluottamusta, Myerscough tuumi.
Myerscough, 23, on kuluvalla kauden nostattanut kotimaassaan kahdenlaisia tunteita. Hän sai fanit syttymään työntämällä kesäkuussa Yhdysvalloissa Britannian ennätyksen 21,91. Ennätyskaari siirsi Geoff Capesin 23 vuotta vanhan ennätyksen historiaan. Raamikas 208-senttinen britti on kuitenkin ollut otsikoissa myös siksi, että hänen kotimaansa olympiayhdistys ei myönnä hänelle lupaa kilpailla Ateenan olympialaisissa 2004, koska Myerscough sai vuonna 1999 kahden vuoden kilpailukiellon dopingkäryn takia.
Martinez jahtaa jatkoa hallivoitolle
Muista Pariisin MM-suosikeista Yhdysvaltain John Godina oli talvella MM-hallien kakkonen ja kesäkuisten kotimaansa mestaruuskisojen kakkonen kauden parhaallaan 21,04. Sittemmin hänellä takana on vain kolme kisaa: kesäkuiset Luzern (20,22) ja Praha (20,74) sekä heinäkuun alun Padova (20,71), joten kolminkertaisen MM-voittajan todellinen kisavire nähdään vasta karsinnassa.
Edellisten MM-kisojen kakkonen Adam Nelson kävi heinäkuun puolivälissä Kuortaneella työntämässä kauden parhaansa 21,29. Sittemmin hän kisasi Kreikassa (20,55) ja Lontoossa (20,25). Tulosten valossa viime vuonna 22,51 työntänyt Nelson, 28, ei elämänsä vedossa, mutta on yleensä osannut ajoittaa kuntonsa arvokisoihin.
Manuel Martinez on työntänyt kauden mittaan 13 kisaa, joista vain kahdessa tulos on jäänyt alle 20,50:n. Kauden paras tulos on 21,08, joka syntyi juhannuksena Euroopan cupissa. Espanjalainen Martinez, 28, sijoittui edellisissä MM-kisoissa neljänneksi ja janoaa hyvänä kilpailijana lisämenestystä talven MM-hallimestaruuden jatkeeksi.
Belonog aikoo pysyä mestaruuskannassa
Ukrainan Juri Belonog pääsi ulkoratojen arvokisamestaruuden makuun Münchenin EM-kisoissa viime kesänä. Pariisissa MM-kisoissa on ukrainalaisen mielestä maailmanmestaruuden vuoro.
- Mestaruuteen tarvitaan lähes 22 metrin työntö, johon ainakin itse olen valmis, Belonog vakuuttaa.
Belonog on viime vuodet kuulunut arvokisojen mitalisuosikkeihin. EM-voiton ja edellisten EM-kisojen pronssin ohella mitalikokoelma on karttunut vain MM- ja EM-hallien menestyksellä. Viime talven MM-hallikisoissa hän sijoittui kolmanneksi.
- Tämän kauden ehdoton päätavoite on koko ajan ollut Pariisin MM-kisoissa. Kaikki on tähdännyt siihen. Siksi olen kesällä kilpaillutkin poikkeuksellisen vähän (kuusi kertaa), Belonog kuittasi hallimenestyksen.
Kiovalainen katsasti MM-kisavireensä kisojen alla Helsingin gp-kilpailussa. Kisan voitto irtosi 21,09 kantaneella työnnöllä, mutta hän pommitti yli 21 metrin liki kaikilla muillakin työnnöillään, joista pääosa painui kuitenkin yliastutuiksi.
- Kaikki on kunnossa, tekniikka ja fysiikka. Olen myös henkisesti valmis voittamaan Pariisissa, itseluottamus on kova, Belonog myhäilee.
Ukrainalainen on viimeistellyt kuntonsa leirillä Espanjassa.
- Se oli minulle kauden ainoa ulkomaan leiri. Pääpaino harjoituksissa oli tekniikassa ja kaikki sujui hyvin. Olen luottavainen MM-kisojen suhteen. Pariisissa kovimmat haastajat ovat vanhat tutut amerikkalaiset (Nelson, Godina ja Toth) ja Espanjan Martinez, Belonog arvelee.
Belonog, 29, asuu vaimonsa ja kuusivuotiaan tyttärensä kanssa Kiovassa. Hän harjoittelee pienryhmässä, johon kuuluu kaksi nuorta kiekonheittäjää ja nuoria voimailijoita. Belonog on käytännössä ammattiurheilija.
- Olen töissä valtion virastossa, josta saan kuukausipalkkaa. Käytännössä voin kuitenkin harjoitella kuten haluan. Harjoittelun ohella tykkään olla perheen kanssa. Pyrin olemaan tyttäreni kanssa niin paljon kuin suinkin mahdollista, Belonog kertoo.
Kuulantyöntäjänä Belonog on teknisesti taitava ja varma pakittaja. Hän ylittänyt 21 metriä joka kesä vuodesta 2000 lähtien. Ennätys on heinäkuussa kotikaupungissa työnnetty 21,81. Itse Belonog pitää parhaana ominaisuutenaan tekniikka.
- Olen aina ajatellut itseäni nimenomaan teknisesti hyvänä työntäjänä. Se on aina ollut vahvuuteni ja on edelleen, Belonog arvioi.
Kaksimetrisen Belonogin rungosta löytyy myös voimaa muiden huipputyöntäjien tyyliin. Hän nostaa takakyykystä 330 kiloa, penkistä 240 kiloa ja tempaa 140 kiloa. Voimat on rakennettu palvelemaan kuulantyöntöä: hän on työntänyt miesten kuulaa paikaltaan 20,21 ja ylipainoista 8,1 kilon kuulaa vauhdilla 20,47. Yli 130-kiloisen miehen suorituskykyä kuvaa sekin, että hän ponnistaa pituutta paikaltaan 3,5 metriä. Belonog höystää harjoitteluaan kiekonheitolla. Hän on tänä kesänä kiskaissut sitä muhkeat 65,53. Hän ei kuitenkaan ole ajatellut kilpailemista kahdessa lajissa. Myöskään kuulan pyörähdystyyli ei sovi hänelle.
- Kiekonheitto on hyvää liikkuvuusharjoittelua, mutta kuulan pyörähdystekniikka ei sovi minulle. Rinki käy liian ahtaaksi ja tulokset jäävät 4-5 metriä normaalista. Se on kuitenkin tulevaisuuden tekniikkaa myös Ukrainassa, Belonog arvioi.
Miesten kuulan maailmantilaston kärki ja suomalaiset:
22,67 Kevin Toth USA
21,92 Carl Myerscough Britannia
21,81 Juri Belonog Ukraina
21,62 Christian Cantwell USA
21,29 Adam Nelson USA
21,14 Juri Belov Valko-Venäjä
21,08 Manuel Martinez Espanja
21,04 John Godina USA
20,96 Justin Anlezark Australia
20,95 Reese Hoffa USA
...
20,60 Conny Karlsson Suomi (17. sija)
20,40 Tepa Reinikainen Suomi (25.)
20,23 Ville Tiisanoja Suomi (31.)
Miesten kuulan MM-voittajat 1983-2001:
1983 Edward Saul Puola
1987 Werner Günthör Sveitsi
1991 Günthör
1993 Günthör
1995 John Godina USA
1997 Godina
1999 C.J. Hunter USA
2001 Godina
(MTV3-STT)