Mainos

Pariisin alueella ulkonaliikkumiskielto

Pariisin esikaupunkiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto. Levottomuudet ovat vaatineet ensimmäisen kuolonuhrinsa. Poliisi on pidättänyt kolme 16-vuotiasta mellakoihin yllyttämisestä.

Ranskan pääministeri on hyväksynyt ulkonaliikkumiskiellot.

- Paikallisviranomaiset voivat määrätä ulkonaliikkumiskieltoja mellakoiden tukahduttamiseksi, Ranskan pääministeri Dominique de Villepin sanoi tänään. Hallitus tekee asiasta päätöksen huomenna.

Pääministeri lupasi lähettää levottomiin lähiöihin 1500 poliisia lisävahvistukseksi. Sen sijaan hän sulki pois mahdollisuuden, että armeija osallistuisi levottomuuksien rauhoittamiseen.

Villepin arvioi, että "järjestäytyneet rikollisverkostot" lietsovat levottomuuksia. Mukana kaduilla on pääministerin mukaan myös "nuorisojengejä, jotka ovat vieraantuneet yhteiskunnasta, perheistään ja koulusta".

Pariisin esikaupungin pormestari Eric Raoult on julistanut ulkonaliikkumiskiellon Pariisin koilliselle esikaupunkialueelle Raincyyn, joka tulee voimaan illalla.

Ulkonaliikumiskielto on ensimmäinen sen jälkeen kun mellakointi alkoi. Raoultin mukaan kielto on väliaikainen. Hänen sanoo, että päätös tehtiin "murhenäytelmän välttämiseksi".

Kunnan virkamiehet auttavat partionnissa ilmoittamalla epäilyttävistä tapahtumista poliisille. Yksityisiä turvallisuusmiehiä on myös palkattu suojelemaan tiettyjä rakennuksia.

Pääministerin tarkoitus ilmoittaa uusista toimista

Ranskan kansalliskokous kokoontui illalla kriisi-istuntoon käsittelemään lähiöiden mellakoita.

Ranskan presidentti Jacques Chiracia on arvosteltu yhä kovemmin siirtolaistaustaisten lähiöiden mellakoinnin yhteydessä. Puhuesssaan tilanteesta vasta eilen hän tähdensi, että järjestyksen palauttaminen on tärkein asia. Eilinen puhe ei kuitenkaan tarjonnut reseptiä kaaosta vastaan.

Oppositiossa olevan sosialistipuolueen kansalliskokousryhmän puheenjohtaja Jean-Marc Ayrault luonnehtii hallituksen vastausta levottomuuksiin sekavaksi ja heikoksi

Jo yhdettätoista yötä jatkuneet levottomuudet vaativat ensimmäisen kuolonuhrinsa

Pariisin lähiömellakoiden ensimmäinen kuolonuhri on kuusikymppinen mies, joka pahoinpideltiin perjantaina sairaalakuntoon. Mies kuoli tänään.

Mies pahoinpideltiin Stainsissa Pohjois-Pariisissa, kun tämä oli juttelemassa kadulla naapurinsa kanssa väkivaltaisuuksista.

Viranomaisten mukaan 34 poliisia on loukkaantunut, kun mellakoitsijat avasivat tulen heitä kohti Grignyssa Pariisin eteläpuolella ja Draveilissa sen lähellä. Kahden poliisin vammat ovat vakavia.

Samalla alueella mellakoitsijat sytyttivät tuleen koulun ja lastentarhan sekä yli 1400 autoa. Lisäksi ainakin kahteen kirkkoon heitettiin polttopullo, mutta vahingot jäivät pieniksi. Poliisi kertoo pidättäneensä yön aikana yli 390 ihmistä.

Kolmea poliisia hoidetaan sairaalassa. Poliisivoimien tiedottajan mukaan vammat eivät ole hengenvaarallisia, mutta yksi loukkaantuneista saattaa sokeutua. Poliisitietojen mukaan mellakoitsijat ampuivat poliiseja haulikoilla. Sen lisäksi noin 200 mellakoitsijan joukko heitteli kiviä ja muita esineitä poliiseja kohti.

Kolmea nuorta epäiltyinä

Ranskassa on pidätetty kolme teini-ikäistä poikaa epäiltynä mellakoihin yllyttämisestä. Oikeusministeri Pascal Clementin mukaan kolmikko käytti yllyttämiseen verkkosivujaan internetissä ja "kehottivat mellakointiin ja hyökkäämiseen poliisiasemille".

Kaikki kolme ovat 16-vuotiaita ja asuvat eteläisessä Aix-en-Provencen lähiössä.

Ranskan poliisin mukaan mellakoitsija ovat hyvin organisoituneita ja käyttävät muun muassa matkapuhelimia ja internetiä kommunikoidakseen toistensa kanssa.

Sisällissota leviämässä koko maahan

Myös muualla maassa on sytytetty autoja ja rakennuksia palamaan. Levotonta on ollut ainakin Nantesissa, Rennesissa sekä Orleansissa. Uusi mellakoiden aalto alkoi vain muutama tunti sen jälkeen, kun presidentti Jacques Chirac oli eilisessä puheessaan vannonut palauttavansa järjestyksen maahan.

Ranskan poliisien ammattijärjestö CFTC on kehottanut hallitusta määräämään ulkonaliikkumiskiellon mellakka-alueille. CFTC:n mukaan myös sotilaita olisi kutsuttava hillitsemään rettelöitseviä nuoria.

- Mikään ei näytä pystyvän pysäyttämään sisällissotaa, joka leviää joka päivä hiukan laajemmalle koko maahan, sanottaan CFTC:n lausunnossa.

Ranskan levottomuudet ovat jatkuneet jo yhdettätoista yötä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Tyytymättömyys juontaa Ranskassa pitkälti epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta.

(Yhdeksän uutiset 07.11.2005)

Katso myös:

(Seitsemän uutiset 07.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.