Mainos

Parannusta AIDSiin ei edelleenkään tunneta

Immuunikatotautiin eli AIDSiin ei edelleenkään ole löydetty rokotetta tai parantavaa lääkitystä, vaikka taudin tutkimukseen on 15 vuoden aikana käytetty jo miljardeja markkoja.

Monet tutkijat uskovat, että tehokasta rokotetta ei ole mahdollistakaan kehittää. AIDS-tutkimuksessa panostetaan nyt erityisesti sellaisiin henkilöihin, jotka HI-virustartunnasta huolimatta eivät ole tulleet HIV-positiivisiksi eivätkä sairastuneet. Näin käy noin viidelle prosentille tartunnan saaneista, ja keskeinen kysymys on mikä saa heidät vastustamaan virusta.

-Kiinnostuksen kohteina ovat ne, jotka kahdeksan vuoden kuluessa tartunnasta eivät edelleenkään ole sairastuneet AIDSiin. He todennäköisesti eivät sairastu vielä 10-12 vuoden kuluttuakaan, mahdollisesti eivät koskaan, selvittää italialainen tutkija Antonio Siccardi.

-Osalla näistä ihmisistä on havaittu tietty poikkeama perimässä, mutta heitä on vain yksi kahdestakymmenestä. Muiden osalta sairastumattomuuden syy on vielä arvoitus. Syitä on ilmeisesti useita, ja itse uskon että ne ovat pääosin perintötekijöiden poikkeavuuksia, sanoo Siccardi.
Siccardi on yksi Tampereella pidettävän kansainvälisen AIDS-tutkijakokouksen pääalustajista. Perjantaina alkaneeseen tapaamiseen osallistuu yli 300 tutkijaa noin 30 maasta.

Lääkehoito yhä kallista

Tautia aiheuttavan HI-viruksen nujertamista vaikeuttaa oleellisesti se, että virus pystyy muuntelemaan perimäänsä nopeasti ja siten kehittämään eri lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja. Toinen syy on se, että virus tuhoaa juuri ihmisen immuunijärjestelmää, jota rokotuksilla perinteisesti pyritään vahvistamaan.

HIV-infektion etenemistä hidastavia ja potilaan elämänlaatua parantavia lääkkeitä on kuitenkin onnistuttu kehittämään. Länsimaisia HI-viruksen kantajia hoidetaan nykyisin usein kolmen tai neljän lääkkeen yhdistelmähoidolla.
-Haittapuolia ovat lääkkeiden sivuvaikutukset sekä se, että lääkkeet ovat erittäin kalliita. Niitä ei ole mahdollista käyttää laajasti köyhissä maissa. Se on ongelma sekä eettisessä mielessä että taudin hidastamisen kannalta, kertoo Jean-Claude Gluckman, tutkijakongressin järjestelyryhmän varapuheenjohtaja.

Lääkitys hidastaa HI-viruksen leviämistä kehossa, joten sen ansiosta viruksen kantaja myös levittää tautia vähemmän. Esimerkiksi HIV-positiivisten naisten lääkityksellä raskausaikana viruksen saaneiden lasten määrää on onnistuttu selvästi vähentämään.

Aasian maissa epidemia edessä

HI-virus on viime aikoina levinnyt etenkin Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Suurten väkirikkaiden maiden, kuten Intian, Kiinan ja Brasilian, arvioidaan lähivuosina olevan laajojen AIDS-epidemioiden edessä. Sen sijaan Afrikassa uusien HIV-positiivisten määrä kasvaa nyt selvästi hitaammin kuin muutamia vuosia sitten.

Länsimaissa tartunta on levinnyt erityisen nopeasti suonensisäisiä huumeita käyttävien keskuudessa. Sen sijaan toisessa tunnetussa riskiryhmässä, homoseksuaalisesti käyttäytyvien miesten keskuudessa, HI-viruksen leviäminen on hidastunut.

Tutkijat korostavat, että ainoa keino välttää sairastumista on ennaltaehkäisy. HI-virushan leviää suojaamattomassa yhdynnässä sekä tartunnan saaneen henkilön verisolujen joutuessa toisen henkilön kehoon. Tartunnan saanut henkilö voi elää oireettomana useita vuosia, ennen kuin immuunikatotauti AIDS puhkeaa.

Tampereen tutkijatapaaminen kokoaa lähinnä Euroopan AIDS-tutkijoita. Esillä ovat alan perustutkimuksen kysymykset eli HI-viruksen rakenteen selvittäminen sekä se, miten virus vaikuttaa kehossa. Kokoukseen on kutsuttu lähinnä nuoria tutkijoita, jotka valmistelevat HI-virukseen liittyvää väitöskirjaa tai ovat hiljattain saaneet sen valmiiksi. Tutkijatapaaminen jatkuu vielä maanantaina. Se järjestetään nyt neljännen kerran.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.