Mainos

Paraguayn tuleva presidentti ottaa etäisyyttä Chaveziin

Paraguayn presidentinvaalien voittaja Fernando Lugo ei pidä siitä, että häntä verrataan Venezuelan Hugo Chaveziin tai Bolivian Evo Moralesiin. Hän vakuuttaa olevansa maltillisempi kuin Chavez ja Morales, vaikka heillä on myös samanlaisia tavoitteita.

Lugo kampanjoi erityisesti "pienten ihmisten" puolesta ja rikkaiden ylivaltaa vastaan. Hän on luvannut huolehtia muun muassa siitä, että entistä useammat köyhät voisivat ostaa viljelemänsä pellot.

- Olemme vastuussa kansan enemmistön hyvinvoinnista. Tämä on Paraguay, josta olen unelmoinut - värikäs, monikasvoinen, kaikkien Paraguay, Lugo julisti.

Lugo keräsi yli 40 prosenttia äänistä. Hänen kilpailijansa, Colorado-mahtipuolueen ehdokas Blanca Ovelar joutui tyytymään noin 30 prosentin kannatukseen.

- Kärsimme tappion. Haluan kuitenkin korostaa sitä, että ensimmäistä kertaa Paraguayn poliittisessa historiassa valta vaihtuu puolueelta toiselle ilman väkivaltaa tai vallankaappausta, muistutti väistyvä presidentti Nicanor Duarte.

Keskusta-oikeistolainen Colorado on ollut vallassa vuodesta 1947.

Hallitusremontista voi tulla vaikea

Lugon voi olla vaikea ajaa lakiesityksiään, ellei hän saa niille Coloradon hyväksyntää.

- Emme tiedä, missä määrin Lugo aikoo muuttaa hallitusta, tai pystyykö hän edes siihen. Tilanne riippuu Coloradon reaktioista ja siitä, noudattaako puolue demokratian pelisääntöjä, pohti tutkija Mark Weisbrot amerikkalaisesta Cepr-laitoksesta.

Yhä useammat arvostelivat presidentinvaalien alla Colorado-puoluetta korruptiosta ja köyhien unohtamisesta. Tyytymättömyyttä on herättänyt myös riippuvuus Brasiliasta.

Lugo sanoi puolestaan yrittävänsä kiristää Brasilialta lisää rahaa sähköstä, jota tuotetaan maiden yhteisessä Itaipun voimalaitoksessa.

- Lugolla on hankala urakka edessään. Tehtävää on paljon, mutta tämä on uusi alku rehelliselle hallitukselle, toivoi eräs vasemmiston kannattajista juhliessaan maan pääkaupungissa Asuncionissa.

Lugo vannoo virkavalansa 15. elokuuta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.