Mainos

Paraguay äänestää presidentistä

Eteläamerikkalaisen Paraguayn asukkaat valitsevat tänään maalle uuden presidentin. Vaaleissa ovat vastakkain maata yli 50 vuotta hallinneen Colorado-puolueen ehdokas Raul Cubas sekä Demokraattisen liiton Domingo Laino.

Tarkkailijoiden mukaan vaaleista saattaa olla tulossa vapaimmat ja oikeudenmukaisimmat mitä Paraguayssa on nähty sen jälkeen kun maan itsenäistyi 1800-luvun alussa.

Hallitsevan puolueen presidenttiehdokas vaihtui viime hetkillä, kun maan nykyinen presidentti Juan Carlos Wasmosy joulukuussa määräsi Colorado -puolueen ehdokkaana olleen entisen kenraalin Lino Oviedon vangittavaksi. Paraguayn korkein oikeus päätti huhtikuussa pitää yllä sotilastuomioistuimen Oviedolle langettaman kymmenen vuoden tuomion, jolloin vaaleissa varapresidenttiehdokkaana ollut Raul Cubas astui hän tilalleen presidenttiehdokkaaksi.

Oviedo sai tuomion vallankaappausyrityksen johtamisesta vuonna 1996. Raul Cubas on luvannut tehdä kaikkensa Oviedon vapauttamiseksi, jos hänet valitaan presidentiksi.

Colorado-puolueen haastaja Domingo Laino tuli tunnetuksi Paraguayta diktaattorina yli 30 vuotta hallinneen Alfredo Stroessnerin vastustajana. Stroessner syöstiin vallasta vuonna 1989. Mielipidemittausten perusteella ehdokkaiden välisestä kamppailusta odotetaan melko tasaväkistä. Laino on johdossa kaupungeissa ja Cubas maaseudulla.

Kansalaisjärjestöt ja katolinen kirkko ovat varoittaneet paraguaylaisia "myymästä" puolueille henkilöllisyystodistuksiaan ja samalla ääniään.
-Älkää myykö henkilöllisyyspapereitanne mistään maailman kullasta, radiossa on varoitettu.

Viiden miljoonan asukkaan Paraguay sijaitsee sisämaassa Bolivian, Brasilian ja Argentiinan ympäröimänä. 60 prosenttia maan asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.