Mainos

Paperittomille halutaan laajempi terveydenhoito

24:54

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL ehdottaa paperittomille nykyistä laajempia terveyspalveluita. Nykylainsäädäntö takaa paperittomille vain kiireellisen hoidon. Suomessa paperittomia arvioidaan olevan noin 1500. Heidän terveydenhuoltonsa maksaisi valtiolle korkeintaan 1,2 miljoonaa. THL luovutti raporttinsa tänään peruspalveluministeri Susanna Huoviselle.

Suomessa oleskelevat paperittomat henkilöt saavat nykyisillään vain kiireellisen hoidon. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL ehdottaa tuoreessa raportissaan paperittomille samoja oikeuksia terveyspalveluihin kuin kuntalaisilla. Kyseinen malli vastaisi parhaiten Suomea velvoittavien ihmisoikeussopimusten ja perustuslain asettamiin vaatimuksiin.

Kahdessa suppeammassa mallissa toisessa, joka on käytössä jo Ruotsissa, paperittomille tarjottaisiin samat palvelut kuin turvapaikanhakijoille, eli kiireellisen hoidon lisäksi muu välttämätön hoito. Paperittomille lapsilleturvattisiin terveyspalvelut samassa laajuudessa kuin muillekin Suomessa asuville lapsille.  

Toisessa mallissa palvelut annettaisiin paperittomille aikuisille turvattaisiin nykyjärjestelmän mukaisen kiirellisen hoidon lisäksi raskauden ja synnytyksen edellyttämä seuranta ja hoito. Ja alle 18-vuotiaille turvattaisiin terveyspalvelut kuten suomalailapsille. Malli on jo käytössä Helsingin kaupungilla.

– Helsingissä on toisenlaiset haasteet tässä asiassa ja he ovat jo halunneet liikkua tässä vähän rivakammin eteenpäin, sanoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen. 

Paperittomien määrän arviointi haasteellista

Valtaosa paperittomista henkilöistä, eli EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulleista, asuu pääkaupunkiseudulla. THL:n raportin mukaan Suomessa on noin 1000–1500 paperitonta, aiemmin määräksi on arvioitu noin 3500.

– Aikaisemmat arviot ovat perustuneet siihen, että on katsottu kuinka paljon eri valvontaviranomaiset tapaavat luvatta maassa olevia henkilöitä. Suurin osa näistä hakee turvapaikkaa Suomesta ja näin ollen se lähtökohta on ollut epäluotettava, sanoo tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta.

Raporttiin THL tekikin toisenlaisen tarkastelun.

– Me pyrimme selvittämään, että missä paperittomat näkyvät, esimerkiksi kuinka paljon he käyttävät terveyspalveluita myöskin vapaaehtoisten järjestämiä terveyspalveluita. Sitä käyttöä oli erityisen vähän, ja näin ollen on epätodennäköistä, että heidän lukumääränsä olisi kovin suuri.

Keskimäen mukaan Helsingin Gobal Clinicin 400 asiakkaasta noin neljännes on ollut laittomia maahantulijoita. Klinikka on toiminut Helsingissä kahden vuoden ajan.

Nykyinen hallitus päättää laajennuksesta 

Peruspalveluministeri uskoo, että terveydenhuollon laajentaminen etenee jo tämän hallituskauden aikana. Hänen mukaansa kysymys on niin ihmisoikeuksista kuin kansanterveydestä.

– Tämä tilanne, jossa nyt olemme, ei ole tyydyttävä. Tähän liittyy erittäin isoja kansanterveydellisiä kysymyksiä. Meidän ei pidä ajatella, että paperittomien terveydenhuolto on joidenkin muidenkin asia. Se kuuluu kansanterveydellisesti myös meille. Emme varmasti halua sitä, että Suomessa erilaiset epidemiat lähtevät leviämään sen vuoksi, että emme ole hoitaneet näitä velvoitteita kunnolla, sanoo Huovinen.

THL:n raportin mukaan 1000 paperittoman henkilön terveydenhuolto maksaisi, hoitomallista riippuen, 700 000 - 1 200 000 euroon. Vaikka terveydenhoito olisikin paperittomille ilmaista, sen ei uskota tuovan maahan lisää paperittomia maahanmuuttajia.

– Ruotsissa tätä arvioitiin ja tästä asiasta keskusteltiin, kun siellä muutettiin lainsäädäntöä vuosi sitten. Ja arviot ovat olleet samansuuntaisia, että tällaiset palvelut eivät toimi vetovoimatekijänä tai ainakin sen vaikutus on hyvin vähäinen, kertoo Keskimäki.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja