Mainos

Paperiteollisuus supistuu kolmanneksella 2020 mennessä

Metsäteollisuuden paperintuotanto supistuu kolmanneksella vuoteen 2020 mennessä, ennustaa Metsäntutkimuslaitos. Puuntuotannon lasku on maltillisempaa: tuotannon määrä kutistunee viidenneksellä. Tuotannon lasku johtuu Metlan mukaan muun muassa viennin pienenemisestä.

Paperin kulutuksen uskotaan maailmassa laskevan noin viisi prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Suomen paperiteollisuus tulee pienenemään kilpailutekijöiden vuoksi enemmän kuin kilpailijamaissa. Suomessa tuotanto ei ole yhtä kannattavaa kuin halpatuotantomaissa.

Sahatavaran kysynnästä kotimaan osuus on pitkään ollut kasvussa, mutta senkin uskotaan lähivuosina tasaantuvan. On kuitenkin mahdollista, että puun kysyntä rakennusmateriaalina kääntyy kasvuun ilmastonsuojelun myötä. Puutuotteet sitovat itseensä hiilidioksidia, ja ovat siksi ilmastoystävällisempiä teräkseen ja betoniin verrattuna.

Kaiken kaikkiaan metsäteollisuuden tuotannon supistuminen johtaa kotimaisen puunkäytön laskuun. Arvion mukaan kotimaisen puun käyttö laskee viidenneksen, eli noin 12,4 miljoonaa kuutiometriä.

Uutta nousua bioenergiasta

Laajamittaista kehitystä puunjalostuksessa nähdään todennäköisesti biopolttoaineiden tuotannossa. Suomessa on parhaat edellytykset sellaiselle energian- ja polttoainetuotannolle, jolle on menekkiä kotimaan markkinoilla.

Puuhun perustuvan sähkön- ja lämmöntuotannon odotetaan kasvavan merkittävästi vuoteen 2020 mennessä. Metla uskookin, että energiateollisuudesta tulee yhä suurempi puunjalostaja.

Edessä lienee metsäsektorin rakennemuutos, jonka ensiaskeleet on vasta otettu.

Lue myös:

Katso erikoistutkija Lauri Hetemäen studiohaastattelu (Kauppalehden talousuutiset 27.5.2009)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.