Mainos

Paperiteollisuuden sopu lykkääntyy jälleen

Paperiteollisuuden kiista jatkuu ainakin ensi viikkoon. Neuvottelut päättyivät tänään tuloksettomina.

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan sopu paperiteollisuuden kiistassa ei ole vielä kovin lähellä. Sovittelu on lopetettu tältä päivältä ja sitä jatketaan ensi maanantaina.

Tänään edellytyksiä sovintoesityksen jättämiseen ei vielä ollut. Sen verran edistystä päivän neuvotteluissa saavutettiin, että osapuolet voivat maanantaihin mennessä selvittää erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Saloniuksen mukaan tavoitteena on edelleen kolmivuotinen sopimus, jossa kaikki keskeiset kiistat on ratkaistu yhdellä kertaa. Suunnitelmissa ei siis ole irrottaa mitään kiistoja ratkaistaviksi myöhemmin.

Kiistaan esitetty erilaisia ratkaisuja

Auki ovat edelleen keskeiset kiistakysymykset juhannus- ja jouluseisokkien muuttamisesta työpäiviksi sekä Paperiliittoon kuulumattoman ulkopuolisen työvoiman käytöstä paperitehtaissa.

Sekä Salonius että molemmat osapuolet sanoivat neuvotteluilmapiirin olleen hyvä noin neljä tuntia jatkuneissa neuvotteluissa.

Paperiliitto hakee valmista sopimusta

Myös Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen sanoi, että tavoitteena on saada aikaan koko sopimus mahdollisimman pian ilman kiistojen lykkäämistä.

Hän piti kuitenkin mahdollisena, että jos ratkaisuun jostain vaikeasta asiasta ei päästä, sen osalta joudutaan pohtimaan muita ratkaisuja. Joitakin teknisiä kysymyksiä ratkotaan usein myöhemmin työryhmissä.

Ahosen mukaan neuvotteluissa ei juuri ole edetty. Kaikki keskeiset kysymykset ovat yhä auki. Myöskään ulkopuolista tukea esimerkiksi hallituksen taholta ei Ahosen mielestä tarvita. Sekä ulkopuolisen työryhmän että pakkosovittelun käyttäminen aiheuttaisi vain suurempaa vahinkoa.

Paperiliiton taholta painostustoimia ei Ahosen mukaan ole odotettavissa, vaikka veljesliittoihin ollaan päivittäin yhteydessä.

-Ei kannata noita vaurioita lisätä, niitä tulee ihan riittävästi jo tällä hetkellä.

Metsäteollisuus haluaa selkeitä ratkaisumalleja

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtajan Arto Tähtisen mukaan viime viikkoina sovittelussa on monissa asioissa menty hieman eteenpäin. Nyt etsitään maanantaihin mennessä edelleen eri vaihtoehtoja keskeisiin kiistakysymyksiin.

-Tavoitteena on, että nämä ratkaisumallit olisivat niin selkeitä, että ymmärretään mitä tarkoitetaan.

Tähtisen mukaan on "vaikea hahmottaa", mitä hyötyä olisi neuvottelujen lykkäämisestä tai muista normaalin sovitteluprosessin sijaan esitettävistä menettelytavoista.

Vaikka sovitteluun syntyy nyt viiden päivän tauko, se on Tähtisen mukaan tarpeen, koska kiistat ovat erittäin monimutkaisia ja vaativat paljon työtä molemmilta osapuolilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.