Mainos

Paperiteollisuuden lakko seisauttaa jo sahoja

Paperiteollisuuden lakon vaikutukset näkyvät jo sahateollisuudessa. Ensimmäiset sahat ovat joutuneet pysäyttämään toimintaansa jo tällä viikolla. Laajemmin tuotantoa seisautetaan ensi viikon aikana. Tilanne vaihtelee paljon sahakohtaisesti, mutta pääsiäisen jälkeen alalla arvellaan olevan varsin hiljaista.

Johtaja Matti Karjula Stora-Ensosta arvioi, että suurin osa konsernin sahoista pysyy käynnissä ainakin pääsiäiseen saakka. Sahojen pysähtyminen johtuu siitä, että hakkeen ja muiden sahateollisuuden rinnakkaistuotteiden varastointiin ei ole tiloja. Isoimmilla sahoilla voi syntyä haketta 2000-4000 kuutiota päivässä. Varastointi ilman pilaantumisvaaraa vaatisi mm. asfalttipohjan. Vapo Timberin toimitusjohtaja Juha Tuomisen mukaan myös Vapolla ensimmäiset sahat ovat jo pysähtyneet.

Yritys on kolmen suurimman metsäteollisuuskonsernin jälkeen maan suurin sahaaja. Siellä laskutetaan päivässä keskimäärin noin neljän miljoonan markan verran. Lakko aiheuttaa muun paperiteollisuuden ohella sahoille melkoisia tappioita. Osastopäällikkö Matti Sihvonen Metsäteollisuus ry:stä arvioi, että lakko saattaa merkitä päivässä 50 miljoonan markan menetystä liikevaihdossa ja viiden miljoonan markan luokkaa käyttökatteessa laskettuna.

Puunkorjuu pysähtyy


Sahoja nopeammin lakon vaikutukset tuntuvat puunkorjuussa.
-Meillä tilanne on se, että puunkorjuu on pysähtynyt lähes täysin koko maassa, kertoo Stora-Enson kotimaan hankinnan johtaja Matti Karjula. Tällä hetkellä ainoastaan tukkileimikoita hakataan sahoille. Leimikkojen hakkuista suuri osa joudutaan lykkäämään ensi talveen. Menetykset päivittäisessä puunkäytössä ovat noin 60 000-70 000 mottia.

Metsää

Ulkomaista puuta on toistaiseksi otettu vastaan. Karjulan mukaan taloudelliset tappiot ovat huomattavat myös metsäkoneyrittäjien ja kuljetuksista vastaavien yrittäjien kohdalla. Metsäkoneet seisovat lähes täysin.
-Vaikka sahoille puuta vielä viedään, kuljetuksiakin on 60-70 prosenttia normaalia vähemmän. Ala on ollut vaikeuksissa kustannusten nousun vuoksi ennestään. Paperiteollisuuden lakko vaikuttaa huomattavasti myös satamien liikenteeseen. Myös niissä vaikutukset ovat näkyneet jo päättyvällä viikolla ja lisääntyvät selvästi ensi viikon aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.