Mainos

Paperiselkkaukseen etsittiin tiiviisti sopua

Maanantaina koko paperiteollisuutta uhkaavaan työriitaan haettiin tiiviisti ratkaisua tänään. Neuvotteluja ryhdyttiin illalla käymään entistä selvemmin valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla, sillä tämä kutsui sopimusriidan paikalliset osapuolet Nokialta sovittelijan toimistoon.

Nokian Paperin huoltomiesten sopimuskiista uhkaa pysäyttää maanantaiaamuna koko paperiteollisuuden, jos riitaan ei löydy sitä ennen ratkaisua. Joidenkin sellutehtaiden alasajo alkaa jo sunnuntaina aamulla.

SAK:sen Paperiliiton valtuusto oli päivällä koolla pohtimassa lakkotilannetta. Puheenjohtaja Jarmo Lähteenmäen (sd.) mukaan liitto pysyi tiukasti ja yksimielisesti asettamiensa tavoitteiden takana.

Liitto vaatii, että Nokian kiistaan saadaan työntekijöitä ja Paperiliittoa tyydyttävä ratkaisu. Jos niin ei tapahdu, paperiteollisuus pysähtyy maanantaina aiemmin ilmoitetulla tavalla, liitto vahvisti.

Paperiliitto syytti työnantajapuolta siitä, että se on jääräpäisesti kieltäytynyt neuvotteluista Paperiliiton kanssa ja kärjistänyt siten tilanteen Nokialla. Liiton mielestä kiista johtuu työnatajan yksipuolisesta ilmoituksesta heikentää huoltomiesten työsuhteen ehtoja.

Neuvottelut siirtyivät Helsinkiin

Valtakunnansovittelija arvioi ennen illan neuvotteluja, että keskusteluja jatketaan mahdollisesti myöhään iltaan. Osapuolilla oli kuitenkin sellainen tuntuma, ettei riita ratkea ainakaan ennen sunnuntaita.

Valtakunnansovittelija oli jo päivällä puhelimitse yhteydessä riidan osapuoliin, ja neuvotteluja käytiin myös paikallisesti Nokialla. Nämä yritykset päättyivät tuloksetta.

Nokialla kiistellään siitä, millä tavalla järjestetään Nokian Paperin huoltomiesten työehdot. Erimielisyys syntyi alun alkaen, kun kunnossapidosta vastaava ABB Service halusi siirtää laitosmiehet paperiliiton sopimuksesta metallialan sopimukseen. Huoltoyhtiö on Metalliteollisuuden keskusliiton jäsenyritys.

Eilen sekä huoltoyhtiö että työntekijäpuoli tekivät oman ehdotuksensa kiistan ratkaisemiseksi. Huoltoyhtiö tarjosi metallin sopimukseen tukeutuvia henkilökohtaisia sopimuksia ja työntekijäpuoli yrityskohtaista työehtosopimusta, joka olisi sovellutus paperiteollisuuden sopimuksesta.

Paikallisille tuli taustajoukkoja

Tämän illan neuvotteluihin osallistuivat etunenässä ABB Servicen johtajat ja Paperiliiton luottamusmiehet tehtaalta. Sovittelijan toimistoon marssivat kuitenkin myös Paperiliiton johto sekä Metalliteollisuuden keskusliiton edustaja. He antoivat omille joukoilleen taustatukea.

ABB Servicen johtajat eivät silti joutuneet ainakaan alkuillasta samaan neuvottelupöytään Paperiliiton kanssa, sillä taustajoukkoja pidettiin omissa huoneissaan. Yhtiö on ollut tiukasti sitä mieltä, ettei se suostu neuvottelemaan huoltomiesten asioista Paperiliiton kanssa.

ABB Service on vedonnut siihen, että sillä on oikeus ja velvollisuus soveltaa metallialan sopimusta eikä siten mitään syytä keskustella Paperiliiton kanssa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.