Mainos

Paperin lakko vaihtui työsuluksi

Paperikiistan osapuolet palaavat neuvottelupöytään jälleen perjantaina.

Paperiliiton lakko on vaihtunut metsätyönantajien työsuluksi. Työnantajien Metsäteollisuuden julistama kaksiviikkoinen työsulku alkoi aamulla samalla kellonlyömällä kun SAK:lainen Paperiliitto lopetti reilun kahden vuorokauden mittaisen lakkonsa.

Metsäteollisuus ilmoitti eilen illalla pidentävänsä työsulkua aluksi kuukauden mittaiseksi. Yhä koventuneesta neuvotteluilmapiiristä huolimatta Paperiliitto ei vielä tässä vaiheessa pyydä muilta ammattiliitoilta tukea. Tänään koolla olleen liittotoimikunnan mukaan yhteiskunnalle ja tavallisille kansalaisille ei haluta aiheuttaa lisähaittaa.

Paperiliitto jatkaa tilanteen arvioimista huomenna liittovaltuustossaan. Monet SAK:laiset liitot ovat jo viestineet olevansa valmiita tukemaan Paperiliittoa. Lähtökohta on, että tukitoimiin ryhdytään vasta Paperiliiton pyynnöstä. Selvää on, että SAK:laisten tunteita kuumentanut paperiteollisuuden sopimuskiista ja mahdolliset tukitoimet nousevat keskeisinä puheenaiheina esiin myös järjestön valtuustossa tämän viikon perjantaina ja lauantaina.

Paperikiistan tukitoimille on odotettavissa jatkoa myös Ruotsissa. Ruotsin paperiliiton Stora Ensoa koskenut ylityökielto päättyi tänään, mutta ruotsalaiset paperityöntekijät ovat jo ilmoittaneet tukevansa veljesliittoaan toisellakin ylityökiellolla. Ensi viikon keskiviikkona alkava ja viikon kestävä ylityökielto koskisi Stora Enson lisäksi Metsä Tissueta, M-Realia ja Ahlströmiä, jos sopua ei siihen mennessä ole löytynyt.

Suomessa paperikiistan osapuolet jatkavat nuvottelujaan jälleen ylihuomenna. Keskeiset kiistat koskevat joulu- ja juhannusseisokkeja, alihankintaa ja sairauslomia.

Paperia riittää kauppojen hyllyillä

Tavalliselle kuluttajalle paperialan työsulku ei sen sijaan näy ainakaan lähipäivinä. Sanoma- ja aikakauslehdet ilmestyvät kuten ennenkin, sillä A-lehdistä, Yhtyneistä kuvalehdistä ja Sanoma WSOY:stä vakuutetaan, että paperia on ostettu pahan päivän varalle ulkomailta asti. Ongelmia alkaisi tulla vasta, jos työsulku kestäisi yli neljä viikkoa.

Myös elintarvikekauppojen maito- ja mehuhyllyillä pitäisi tavaraa riittää vielä pitkään. Esimerkiksi Valiolla on maitokartonkeja runsaasti varastossa, ja niitä valmistava lahtelainen Elofin on saanut poikkeusluvan jatkaa tuotantoaan.

Kaupat vakuuttavat myös, että niiden wc- ja talouspaperivarastot riittävät vielä pitkään metsäteollisuuden työsulusta huolimatta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 18.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.