Paperiliitto saa kovat lakkosakot

Paperiliiton työnseisaus viime toukokuussa kesti kaksi päivää. Lakosta koituu liitolle jopa 200 000 euron suuruiset sakot.

SAK:lainen Paperiliitto saa viime kevään työnseisauksesta jopa parinsadantuhannen euron sakot. Korvausten suuruus johtuu siitä, että niitä joutuvat maksamaan liiton lisäksi myös kymmenet paikallisosastot.

Työtuomioistuin jo määrännyt hyvityssakot, mutta niiden tarkkaa yhteissummaa ei ole vielä laskettu. Summa voi nousta yli 200 000 euroon.

Useiden kymmenien tuhansien sakot ovat tulossa myös STTK:laiselle Toimihenkilöunionille. Korvaukset eivät mene metsäyrityksille, vaan niitä edustavalle Metsäteollisuus ry:lle.

Paperityöntekijöiden irtisanomisia vastustava mielenilmaus pysäytti Suomen paperi- ja sellutehtaat toukokuun puolivälissä kahdeksi päiväksi. Paperiliitto ilmoitti mielenilmauslakosta metsäyhtiö UPM:n julkistettua yt-neuvottelujensa tulokset.

Samoihin lukuihin on yltänyt myös AKT

"Järjestöjen yhteistyökyky vähentää lakkoriitoja"

Sakon yläraja on nyt yhdestä rikkomuksesta 25 900 euroa. Määrään vaikuttavat kuitenkin työtaisteluun osallistuneiden määrä, aiheutuneet vahingot ja ammattiosaston koko.

Useimmiten sakkojen määrä pysyy muutamissa tuhansissa euroissa. Lähes vastaavansuuruinen korvaus on viimeksi määrätty pari vuotta sitten Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT:lle.

Loppuvuodesta 2004 myös Paperiliitto tuomittiin yli 155 000 euron sakkoihin. Sakkojen suuruus johtui myös tuolloin paikallisosastojen määrästä. Liiton osuus sakoista oli "vain" 20 000 euroa, mutta kaikkien 54 ammattiosaston 2000 euron korvauksista kertyi yhteensä noin 135 000 euroa.

Tuolloinkin työnseisauksen syynä olivat irtisanomiset ja työnantajajärjestön haluttomuus neuvotella niiden toteuttamisesta.

Työnantajajärjestöt ovat vaatineet sakkojen korottamista etenkin sillä perusteella, että niiden aiheuttamat vahingot ovat suhteettoman suuret.

Ay-liike on perustellut työtaisteluoikeutta sillä, ettei henkilöstöllä ei ole mitään muuta keinoa puolustautua työnantajan sanelupolitiikkaa vastaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat