Mainos

Paperiliitto povaa vaikeaa tupoa

SAK:laisen Paperiliiton puheenjohtaja Jarmo Lähteenmäki pitää vaikeana tai kenties mahdottomana sitä, että Paperiliitto lähtisi ensi syksynä mukaan laajaan tuloratkaisuun. Lähteenmäen mielestä kyse ei ole ratkaisun muodosta sinänsä, vaan halusta hoitaa liiton alakohtaiset ongelmat.

Lähteenmäki korosti liittonsa liittokokouksessa Helsingissä, että esimerkiksi ulkopuolisen työvoiman käytöstä on löydyttävä pysyvä ratkaisu. Ongelma koskee kokonaisuudessaan kolmasosaa liiton jäsenistä.

Lähteenmäki torjui jyrkästi arvostelun sitä, että Paperiliitto olisi lähdössä seuraavalle sopimuskierrokselle vapaamatkustajaksi ja hyötymään muiden kustannuksella. Hänen mukaansa liitto on ollut pitkässä juoksussa vastuuntuntoinen ja maksanut yleensä täyden hinnan tupo-junassa istumisesta.

Lähteenmäki vakuutti, että Paperiliitolla ei ole "ulosmittausmentaliteettia" eikä tarkoitus ole kantaa rahaa pärekopalla. Alakohtaisia ongelmia ei kuitenkaan voi siirtää ensi vuosituhannelle jättämättä jäsenistöä heitteille, hän painotti.

Ei lopullista Emu-kantaa

Lähteenmäki toivoi, että Paperiliitto ei tässä kokouksessa ottaisi lopullisia kantoja Suomen jäsenyyteen rahaliitto Emussa. Ensin on hyvä tietää, millaisia tuloksia saadaan puskurirahastoja koskevista neuvotteluista.

Lähteenmäen mielestä Suomen ei ole kuitenkaan järkevää liittyä Emuun, jos sitä ennen ei sovita metsäalan ja koko kansantalouden riskejä vähentävistä puskureista. Toinen perusteltu ratkaisu on Ruotsin tie eli jääminen rahaliiton ulkopuolelle.
-Muut vaihtoehdot ovat samanlaista edesvastuutonta leikkiä ihmisen toimeentulolla kuin markan yliarvostuksen puolustaminen superkoroilla kansantalouden ollessa romahduksen partaalla, Lähteenmäki sanoi.

Tulitukea Ihalaiselta

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen antoi Paperiliitolle voimakasta tukea. Hän oli harmissaan puheista, joissa Paperiliittoa syytetään vastuuttomuudesta.
-Paperiliito on ollut mukana kaikissa yhteisissä vastuunkantosopimuksissa, vaikka niiden sisältö on palvellut vahvasti myös muiden palkansaajaryhmien etuja, Ihalainen sanoi.

Hän lupasi samalla keskusjärjestön tuen alakohtaisten ongelmien ratkaisussa.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.