Mainos

Paperiliitto hyväksyi uudet työehdot

Paperiteollisuuteen on saatu uusi työehtosopimus hyvissä ajoin ennen vanhan umpeutumista.

Paperiliiton valtuusto hyväksyi työehtoja koskevan neuvottelutuloksen perjantaina koko päivän kestäneen käsittelyn jälkeen äänin 30-13.

Sopimuksen isoin remontti koski palkkausjärjestelmää. Jatkossa työt on mahdollista järjestellä tehtailla aiempaa vapaammin.

- Voimme lähteä kehittämään työntekijöiden osaamista laajempaan suuntaan ja antaa heille monipuolisempia työtehtäviä ja palkita osaamisesta, kehui työmarkkinajohtaja Jari Forss työnantajien Metsäteollisuudesta.

Vanhassa järjestelmässä Paperiliitto on päässyt vaikuttamaan muun muassa siihen, millä työntekijämäärällä mitäkin tehtävää hoidetaan. Liiton vasemmistoryhmä piti myönnytyksiä liian suurina ja vastusti sopimuksen hyväksymistä.

Puheenjohtaja Jouko Ahonen (sd.) myönsi, että muutos on iso ja jossain määrin kielteinenkin. Kokonaisuutta katsoen sopimus kuitenkin kannatti hänen mukaansa hyväksyä.

Plussapuolelle hän laski muun muassa työsuhdeturvan parantamisen irtisanomistilanteissa. Lisäksi lyhyissä sairauspoissaoloissa ei jatkossa tarvita lääkärin lupalappua.

"Korotukset kestävät vertailun"

Alalta kuullut synkät uutiset tehtaiden lakkautuksineen eivät Ahosen mukaan suoraan vaikuttaneet neuvotteluihin, vaikka ne ehkä taustalla mielessä pyörivätkin.

- Eihän näitä sulkemisia ole perusteltukaan työehtosopimuksiin liittyvillä asioilla. Ne ovat isommista asioista kiinni. Mutta ainahan tämmöisissä neuvotteluissa joutuu alan yleisen tilanteenkin huomioon ottamaan, hän kuvasi.

Vajaat kaksi vuotta kestävä sopimus korottaa palkkoja noin 4 prosenttia vuodessa. Korotukset on määritelty senttimääräisinä.

- Kun meidän palkkatasomme on vähän korkeampi kuin muilla aloilla, niin kyllä ratkaisu kestää vertailun teollisuudessa maksettuihin senttikorotuksiin, saatiin jonkin verran enemmän senttejä kuin muut, Ahonen kehui.

Syksyn 2009 jälkeisistä palkankorotuksista sovitaan myöhemmin. Sopimus on tuolloin irtisanottavissa, jos sopua ei löydy.

Noin 20 000:ta työntekijää koskeva sopimus tulee voimaan kesäkuun alusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.