Paperiliiton puheenjohtaja Metsäteollisuuden rajusta ratkaisusta: "Se täytyy sanoa ääneen, että eihän tämä ajoitus ole vahinko"

Metsäteollisuus perustelee yllätysratkaisuaan kilpailukyvyn parantamisella – tällaisen vastaanoton paikalliseen sopimiseen siirtyminen sai 4:38
Video: Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta – mikä on ratkaisun merkitys?

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhalan mukaan Metsäteollisuuden päätös irtaantua työehtosopimusjärjestelmästä tuli yllätyksenä, vaikka sitä oltiinkin jo osattu uumoilla.

Metsäalan työnantajajärjestö Metsäteollisuus ry ilmoitti tänään, ettei enää jatkossa osallistu työehtosopimusneuvotteluihin.

Alan työehdoista sovitaan jatkossa yrityskohtaisesti.

– Kyllähän tämä yllätys on. Ei voi sanoa, että ei olisi yllätys, vaikka olemme miettineet jo 2000-luvun puolestavälistä, että jossain vaiheessa tällä lailla voi tapahtua, Vanhala sanoo MTV Uutisille.

Paperiliitto tulee Vanhalan mukaan jatkossakin pitämään jäsentensä eduista huolta. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, mikä liiton tarkka rooli on tulevaisuudessa alan työehtoneuvotteluissa.

– Se täytyy käydä läpi varmaan ihan konsernien kanssa ja työnantajapuolen kanssa, mitä tässä nyt sitten tapahtuu. Tähän kaikki eivät millään osaa vielä vastata.

Vanhala: Pienet yhtiöt kärsivät

Metsäteollisuuden päätös muuttaa monella tapaa asemia alan tulevissa työehtoneuvotteluissa.

Nykyiset sopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen vielä 15–27 kuukautta.

Vanhalan arvion mukaan työnantajapuolelta tulee jatkossa puuttumaan neuvotteluosaamista, kun Metsäteollisuuden sijasta neuvotteluja käyvätkin yritykset itse.

– Kolme isoa yhtiötä [UPM, Stora Enso ja Metsä Group] varmaan pärjäävät, mutta kyllä ne pienet yhtiöt, jotka ovat tässä mukana, ovat suurimpia kärsijöitä, Vanhala sanoo.

Käytännössä minkäänlaisia hyviä puolia Vanhala ei vastapuolen päätöksessä näe.

"Varmaan työnantajapuoli on miettinyt tarkkaan..."

Metsäalalta on viime aikoina kuultu synkkiä uutisia.

Koronapandemia on laskenut voimakkaasti paperin kysyntää, ja metsäjätti UPM ilmoitti jo suunnitelmistaan sulkea Kaipolan tehdas Jämsässä.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on samanaikaisesti pyrkinyt saamaan aikaan kaivattuja työllisyystoimia.

Syyskuisessa budjettiriihessään hallitus sysäsi esimerkiksi paikallista sopimista sekä ikäihmisten työllistämistä koskevat uudistukset työmarkkinajärjestöjen työryhmille neuvoteltaviksi.

Metsäteollisuuden päätös ei tullut sattumalta tähän väliin, uskoo Paperiliiton Vanhala.

– Se täytyy sanoa ääneen, että eihän tämä ajoitus ole vahinko. Ajatellaan hallitusta ja työryhmiä, eihän tämä ole vahinko, että tämä ajoitetaan tähän kohtaan., Vanhala arvioi.

– Meillä on maa tällaisessa taloudellisessa tilanteessa, ja halutaan vielä sekoittaa tätä. Varmaan ehkä työnantajapuoli on miettinyt hyvin tarkkaan, että miksi juuri nyt, Vanhala jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat