Mainos

Paperiliiton Ahonen uskoo sopuun puutulleista

Uutiset UPM:n suunnitelmista investoida Venäjälle eivät tulleet Paperiliitolle yllätyksenä. MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut puheenjohtaja Jouko Ahonen piti yhtiön aikataulua kuitenkin yllättävänä.

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen suhtautuu luottavaisesti puutullikiistasta käytäviin neuvotteluihin. MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Ahonen uskoo, että asia tulee ratkeamaan Suomen kannalta myönteisesti lähikuukausien aikana.

Ahonen pitää UPM:n alkuviikon supistusuutisia odotettua parempina.

- Pahin uhkakuva oli, että olisi pysyvästi pysäyttty sanomalehtipaperituotantoa. Tämä kuitenkin antaa ainakin minulle uskon siitä, että myös UPM:ssä uskotaan, että sanomalehtipaperillakin on tulevaisuutta Suomessa. Nyt on vain sellainen tilapäinen, rakenteellinen kapasiteettitilanne, joka yhtiönkin mukaan näyttäisi purkautuvan tulevan vuoden aikana, Ahonen toteaa.

Uutiset UPM:n investoinneista Venäjälle eivät tulleet Ahoselle yllätyksenä. Sen sijaan investointien aikataulua Ahonen pitää yllättävänä.

- Olot ovat Venäjällä vielä niin vakiintumattomat. Siellä on aikamoisia riskejä vielä olemassa, Ahonen arvioi.

- Tietysti se tuntuu aika pahalta, että samalla viikolla, kun kerrotaan että Suomessa tuotantoa supistetaan lomautusten myöstä, niin samanaikaisesti sitten ulkomaille investoidaan, Ahonen jatkaa.

Ahonen ei usko mittaviin uusinvestointeihin Suomessa jatkossakaan.

-Kyllähän se totuus on, ettei Suomeen tulla tekemään mitään mittavia uusinvestointeja. Se johtuu kertakaikkiaan siitä, että täällä raaka-aine kuitenkin on kohtuullisen hyvässä käytössä sillä tavalla, ettei hirveän suuria lisämääriä pystytä Suomen metsistä ottamaan ulos. Ja nämä yritykset hakeutuvat kasvaville markkinoille, Ahonen arvioi.

StoraEnso ilmoitti muutama viikko sitten lopettavansa Kemijärven sellutehtaan toiminnan. UPM ilmoitti alkuviikolla irtisanovansa Kajaanin paperitehtaan 60 työntekijää ja sulkevansa yhden paperikoneen kymmeneksi kuukaudeksi.

Eilen UPM allekirjoitti venäläisen Sveza-konsernin kanssa aiesopimuksen yhteisyrityksen perustamisesta yli miljardi euroa maksavan sellutehtaan, sahan ja lastulevytehtaan rakentamiseksi Sheksnan kuntaan 500 kilometriä Pietarista itäkaakkoon.

Myös Stora Enso suunnittelee investointeja Venäjälle. Yhtiö ilmoitti kesällä tekevänsä alustavan selvityksen sellu- ja paperitehtaan rakentamisesta Nizhni Novgorodiin.

Ruukki Groupin hanke rakentaa saha ja 800 000 tonnin sellutehdas Kostromaan, jossa yhtiöllä on kiikarissa kuuden miljoonan kuution hakkuuoikeudet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.