Mainos

Paperiliitolle sadan tuhannen sakot

Työtuomioistuin tuomitsi tänään SAK:laisen Paperiliiton 100 000 markan sakkoihin työrauhavelvoitteen rikkomisesta. Tuomio langetettiin lakoista ja lakonuhasta, jotka liittyvät Nokian Paperi Oy:n huoltomiesten työsopimuskiistaan. Lakkoon haettiin tänään ratkaisua erilaisten sopimusluonnosten avulla.

Tuomio syntyi äänin 5-1. Vastaan äänesti palkansaajapuolen edustajana SAK:n osastopäällikkö Kirsti Palanko-Laaka. Nyt tuomittu hyvityssakko on suurin yksittäinen summa, minkä työtuomioistuin on tuominnut.

STTK:lainen Pankkitoimihenkilöliitto sai muutamia vuosia sitten pankkilakkojen yhteydessä 90 000 markan sakot. Työtuomioistuimen korkein mahdollinen sakko on 134 000 markkaa. Usein sakkoja annetaan myös liiton osastoille, jolloin yhteissumma nousee korkeammaksi.

Keskiviikkona Paperiliitto ja sen osastot saivat työtuomioistuimelta yhteensä 109 000 markan sakot. Tällöin Paperiliiton osuus oli 50 000 markkaa. Liiton haastoi työtuomioistuimeen työnantajien etujärjestö Metsäteollisuus ry.

Päätöksen antaneet työtuomioistuimen jäsenet ovat SAK:n Palanko-Laaka, Vakuutusväen liiton toiminnanjohtaja Pekka Porttila, Palvelutyönantajien liittoasiamies Jorma Kontio, Rakennustuoteteollisuus ry:n johtaja Pekka Vänttinen, Jorma Saloheimo Helsingin yliopistosta sekä työtuomioistuimen presidentti Pekka Orasmaa.

Työtuomioistuin käsittelee vasta ensi viikolla Paperiliiton torstaina jättämän haasteen ABB Serviceä vastaan. Kanteessa vaaditaan yhtiön tuomitsemista hyvityssakkoon työehtosopimuksen rikkomisesta.

Paperiliitolta vastaesitys lakkoriidan ratkaisuksi

Sekä SAK:lainen Paperiliitto että työantajapuoli jättivät tänään ehdotuksensa kiistan selvittämiseksi. Ensin asialla oli työnantajapuoli, kun kunnossapitotöistä vastaava ABB Service antoi sopimusehdotuksensa lakossa oleville huoltomiehille.

Alkuillasta oli Paperiliiton vuoro. Puheenjohtaja Jarmo Lähteenmäen (sd.) mukaan kyseessä oli vastaehdotus yrityksen esitykselle, vaikka ABB Servicen paperia ei tyrmätty suoralta kädeltä.

-Paperiliitolle käy paperiteollisuuden työehtosopimus ja myös yrityskohtainen paikallinen työehtosopimus, joka perustuu pääosin paperin työehtosopimukseen, Lähteenmäki kertoi tänään illalla.

Lähteenmäki ei halunnut kommentoida työtuomioistuimen Paperiliitolle langettamaa 100 000 markan sakkoa. Hän ei myöskään suostunut arvioimaan sopimusneuvottelujen etenemistä.
-Toivon tietysti, että prosessi eteen, Lähteenmäki sanoi.

Salonius: Huomenna neuvotellaan

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius vakuutti, että riitaan etsitään ratkaisua myös huomenna.
-Lauantaina neuvotellaan varmasti, Salonius kertoi.

Salonius vahvisti, että osapuolet jättivät esityksensä. Sopimusluonnoksia puitiin illan tunteina, mutta Salonius ei uskonut riidan ratkeavan yön aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.