Paperilehti saattaa olla ympäristölle sähköistä parempi

Perinteinen paperille painettu sanomalehti saattaa olla ympäristölle verkkolehteä parempi vaihtoehto, tuore ruotsalaistutkimus arvioi. Vaikutukset riippuvat oleellisesti siitä, miten sähkö tuotetaan ja miten jätehuolto on järjestetty.

Tukholman teknillisessä korkeakoulussa tehdystä tutkimuksesta kertoo Suomen metsäyhdistyksen Forest.fi- verkkosivusto.

Selvityksessä vertailtiin paperisen sanomalehden, tietokoneelta luettavan verkkolehden ja sähköiselle paperille ladatun e-lehden ympäristövaikutuksia tuotteiden koko elinkaaren ajalta.

Verkkolehden osalta tutkittiin kahta vaihtoehtoa, joissa sitä luettiin 10 tai 30 minuuttia. Vaikutuksia tutkittiin Ruotsin lisäksi myös Keski-Euroopassa.

Eurooppalaisella sähkön- ja jätteentuotannon jakaumalla huonoiten pärjäsi verkkolehti, jos sitä luettiin 30 minuuttia. Seuraavaksi tuli sanomalehti. E-lehti ja verkkolehti 10 minuutin lukuajalla olivat suurin piirtein tasoissa.

Ruotsissa sanomalehti kuormitti ympäristöä eniten, mutta verkkolehti ylsi melkein samaan, jos sitä luettiin 30 minuuttia. Verkkolehti 10 minuutin lukuajalla oli paras vaihtoehto, e-lehti siltä väliltä.

Erot selittyvät osin sillä, että Ruotsin sähköstä suuri osa tehdään vesivoimalla, mutta Keski-Euroopassa käytetään paljon hiilisähköä.

Koko elinkaaren kartoitus hankalaa

Käytännössä vain perinteisen paperilehden ympäristökuormitus onnistuttiin aukotta selvittämään koko elinkaaren osalta. Mukaan laskettiin paperin valmistus ja kuljetus, painolevyt ja -musteet, paino, jakelu ja loppukäsittely.

Verkkolehden osalta laskettiin lehden lataaminen ja lukeminen tietokoneelta. Tietokoneen ja näytön loppukäsittely otettiin huomioon vain osittain.

Sanomalehti rasitti ympäristöä eniten painamisen yhteydessä. Verkkolehden osalta merkittävintä oli lukemisen vaatima energia, e-lehden suurin haitta syntyi itse tuotteen valmistuksessa. Myös paperilehden jakelulla oli merkitystä, mutta ei ratkaisevaa, Forest.fi kertoi.

Lisää tietoa kaivataan tutkijoiden mukaan vielä ainakin elektroniikkatuotteiden kierrätyksestä ja ongelmajätteiden päästöistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat