Mainos

Paperikiistassa palataan sovittelupöytään

Tavoitteena on edelleen kolmivuotinen työehtosopimus, ei tilanteen väliaikaiseksi purkamiseksi eri suunnilta esitetty välirauha tai osaratkaisu, jossa osa kiistoista olisi lakaistu syksyyn.

Paperiteollisuuden sitkeään työehtokiistaan haetaan ratkaisua jälleen huomenna. Kiistaosapuolet on kutsuttu valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen toimistoon kello yhdeksitoista.

Ellei yhteisymmärrystä Paperiliiton ja Metsäteollisuuden kesken edelleenkään löydy, tilanne hankaloituu entisestään. Työnantajapuoli on ilmoittanut aloittavansa keskiviikkona uuden kaksiviikkoisen työsulun. Työsulun jatkuessa muut ammattiliitot saattavat ryhtyä tukitoimiin.

Paperiliitto esitti pyynnön tukitoimista viime viikolla, ja useasta ammattiliitosta on todettu periaatteellinen valmius niihin.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen on kutsunut teollisuus- ja kuljetusalan liittojen puheenjohtajat huomisaamuksi koolle keskustelemaan tilanteesta. Päätökset mahdollisista tukitoimista kukin liitto tekee kuitenkin itse.

Työsulun jatkuessa esimerkiksi loputkin sahat pysähtyvät kuitenkin joka tapauksessa, koska paperiteollisuus ei enää ota vastaan haketta, jota sahoilla ei voida pitkään varastoida.

Paperin työehtokiistaa soviteltiin viimeksi viime keskiviikkona. Keskeiset kiistat juhannus- ja jouluseisokeista ulkopuolisen työvoiman käyttöön jäivät auki. Osapuolille annettiin huomiseen aikaa selvitellä erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Tavoitteena on edelleen kolmivuotinen työehtosopimus, ei tilanteen väliaikaiseksi purkamiseksi eri suunnilta esitetty välirauha tai osaratkaisu, jossa osa kiistoista olisi lakaistu syksyyn.

Rajavartijat ensin

Valtakunnansovittelija Saloniuksella on huomenna ennen paperin sovittelua selviteltävänään toinenkin kiista, rajavartijoiden lakonuhka.

Osapuolet on kutsuttu neuvotteluun aamuyhdeksäksi. Jos sopua ei synny, aloittavat rajavartijat lakon kello kuusi tiistaiaamuna. Lakko koskisi kaikkia itärajan kahdeksaa kansainvälistä rajanylityspaikkaa.

Neuvotteluilmapiiriä on viikonloppuna kiristänyt se, että rajavartiolaitoksen esikunta on määrittänyt passintarkastukset lakon ulkopuolelle jääväksi suojelutyöksi. Rajavartioliitto on pitänyt päätöstä täysin perusteettomana ja sanonut selvityttävänsä, onko rajavartiolaitoksen esikunta syyllistynyt virkavirheeseen.

Rajavartioliiton ja Valtion työmarkkinalaitoksen välillä on kiistaa varsinkin uuteen virkaehtosopimukseen liittyvästä uudesta palkkausjärjestelmästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.