Mainos

Paperikiistaa sovitellaan taas

Paperikiistan osapuolet neuvottelevat jälleen tänään. Myös muutamien uusien ammattiliittojen tukitoimet Paperiliitolle alkavat.

Metsäteollisuuden sitkeästä työriidasta haetaan jälleen ulospääsyä tänään. Suomen paperi- ja sellutehtaat ovat nyt seisoneet jo neljä viikkoa.

Edellisen kerran osapuolet tapasivat valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen toimistossa viikko sitten sunnuntaina, jolloin SAK:lainen Paperiliitto ilmoitti liittovaltuustonsa yksimielisesti hylänneen sovittelijan jättämän sovintoesityksen. Työnantajien Metsäteollisuudelle esitys olisi kelvannut.

Sopimuskiistojen ratkaisu voi helpottua Paperiliiton tuoreiden liittokokouspäätösten ansiosta. Viime perjantaina hyväksytyn linjauksen mukaan juhannus- ja jouluseisokeista luopumisesta ei enää vaadita korvaukseksi "merkittävää" työajan lyhentämistä.

Edelleen ehtona on, että työajan lyhennyksen on koskettava kaikkia työntekijöitä. Puheenjohtaja Jouko Ahonen arvioi tuolloin, että liikkumavaraa neuvotteluihin tulee "pikkuisen".

Juhannus- ja jouluseisokkien lisäksi osapuolet kiistelevät mm. siitä, millä ehdoin tehtailla voidaan käyttää ulkopuolista työvoimaa.

Lisää tukitoimia

Riidan pitkittyminen on nostanut esiin myös ajatuksia pakkosovinnosta. Aamulehden eilen julkaiseman kyselyn perusteella kansalaisten suhtautuminen tähän on kaksijakoista. Kun kansalaisilta kysyttiin, pitääkö valtiovallan pakottaa metsäteollisuuden työriidan osapuolet pakkosovintoon, 44 prosenttia vastasi kyllä, 43 prosenttia ei.

Muiden liittojen tuen Paperiliitolle hyväksyi 43 prosenttia ja torjui 45 prosenttia vastaajista. Taloustutkimuksen 7.-9. kesäkuuta tekemässä kyselyssä haastateltiin 971 henkilöä.

Tänään alkavat myös muutamien uusien SAK:laisten ammattiliittojen tukitoimet Paperiliitolle. Joukossa ovat Kemianliitto, Palvelualojen ammattiliitto ja Ilmailualan unioni. Toimet on Paperiliiton tukipyynnön mukaisesti rajattu koskemaan metsäteollisuutta.

Rakennusliitto puolestaan rajaa myötätuntolakkoaan. Nyt kohteena ovat sellaiset korjaus- ja investointityöt, jotka edellyttävät tehtaiden varsinaisen tuotannon pysäyttämistä.

Paperi- ja sellutehtaat ovat seisoneet 15. toukokuuta lähtien, valtaosin Metsäteollisuuden julistamien työsulkujen takia. Nykyinen kaksiviikkoinen työsulku päättyy huomenna, jonka jatkeeksi keskiviikkona uhkaa alkaa seuraava, niin ikään kaksiviikkoinen työsulku. Metsäteollisuus on ilmoittanut pitävänsä tehtaat pysähdyksissä siihen asti, kunnes alalle saadaan uusi työehtosopimus.

Työnantajien on jätettävä uusi varoitus työsulusta huomenna, jos he haluavat varautua työriidan ja työsulun jatkumiseen vielä kesäkuun lopulta eteenpäin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.