Mainos

Paperialan lakkoon ei ratkaisua

Paperialan lakon sovittelut lopetettiin ennen puoltayötä tuloksettomina.
Seuraavasta tapaamisesta aiotaan sopia tänään.

Neuvotteluja lakon lopettamiseksi käytiin eilisestä aamusta lähtien, ja niitä jatkettiin valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla alkuillasta.

Salonius ja työriidan osapuolet eivät ole kommentoineet neuvottelujen edistymistä.

Paperiliitto: Pääkonttorit jarruna

Paperiliiton mukaan sovittelua on hankaloittanut työnantajaleirin hajanaisuus, kun isot metsäkonsernit katsovat neuvottelutilannetta kukin omalta kantiltaan. Paperiliiton pääluottamusmiesten, ammattiosastojen puheenjohtajien ja työsuojeluvaltuutettujen yhteisessä kannanotossa valitettiin, että erimieliset suuryhtiöiden edustajat eivät neuvotteluissa pääse yksimielisyyteen mistään ratkaisusta.

Pääsihteeri Artturi Pennanen kaipaili työnantajapuolelle kolmen metsäjätin rinnalle "neljättä osapuolta", joka katsoisi ikään kuin yläpuolelta koko valtakunnan etua. Hän ei halunnut täsmentää, mistä kysymyksistä konsernit ovat erimielisiä. Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen kiistää väitteet "viimeisen päälle vääristelynä". Hänen mukaansa työnantajapuoli tekee kaikki päätöksensä yksimielisesti.

Paperiliiton silmin nihkein väki löytyy konsernien pääkonttoreista. Metsäfirmat ovat paikallisella tasolla paljon valmiimpia neuvottelemaan ja sopimaan, arvioi liiton valtuuston puheenjohtaja ja Pietarsaaren ammattiosaston pääluottamusmies Seppo Tyni. Hän myös muistutti, että suurteollisuus on aiemmin vedonnut pienyritysten selviämiseen torjuessaan Paperiliiton esityksiä. Nyt nämä paperinjalostusalan yritykset ovat käytännössä jo kaikki uusien sopimusten piirissä.

Ay-toimijoiden mukaan tämä todistaa Paperiliiton esitysten olevan realistisia. Kannanoton mukaan sopimukset ainekset ovat pitkälti koossa mm. ulkopuolisen työvoiman käytön osalta. Noin 300 Paperiliiton ay-aktiivia oli koolla Helsingissä eilen keskustelemassa tilanteesta.

Tukea myös Saksasta ja Ranskasta

Paperiliitto on saanut tukea myös Saksan ja Ranskan paperityöläisiltä. Jo aiemmin Ruotsin paperityöläiset lupasivat, etteivät he toimita Suomesta sinne siirtyviä suomalaiskonsernien tilauksia.

Paperiliitto on varannut lakkoavustuksiin lakon ensimmäiselle, ensi sunnuntaina päättyvälle vajaan kahden viikon jaksolle 23 miljoonaa markkaa. Sen jälkeen avustuksia maksetaan 14 miljoonaa markkaa viikossa. Kukin paperityöläinen saa lakkoavustusta 70 markkaa päivässä, jos lakko jatkuu pidempään.

Lakon jatkuminen pääsiäisen yli tietäisi melkoisia pyhätyökorvausten menetyksiä. Vajaa kolmannes Paperiliiton jäsenistä tekee normaalisti töitä myös pääsiäispyhinä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.