Mainos

Paperialan ja merenkulun neuvotteluja jatketaan

Tulosopimuksen kannalta keskeiset alat olivat edelleen vailla neuvottelutulosta tänä aamuna. Paperiteollisuudessa ja merenkulun aloilla neuvotteluja jatkettiin kello 8.30. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius antoi yöllä sovintoesityksen auto- ja kuljetusaloille. Työntekijäpuoli käsittelee esitystä aamupäivällä.

Elintarvikepuolella neuvottelut jatkuivat kello 8. Paperialan neuvottelut tuloratkaisun soveltamisesta keskeytettiin viime yönä kello yhden jälkeen. Neuvotteluja jatketaan SAK:laisen Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n välillä. Paperiliiton valtuusto kokoontuu puoli yhdeksältä ja valmistautuu käsittelemään mahdollisen neuvottelutuloksen. Paperialan neuvotteluissa edistyttiin yöllä mm. lomautussuojan ja ulkopuolisen työvoiman käytön osalta, mutta työaikakiistoista sopiminen näytti vaikealta.

Täsmennyksiä AKT:n ansiokehitykseen

Kiistanalaisilla sopimusaloilla välittäjänä toimiva Salonius antoi sovintoesityksen yöllä kello kahden jälkeen SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n työehtosopimuksesta. AKT:n hallitus käsittelee esitystä noin kello 10. Esitys sisältää täsmennyksiä ansiokehityslausekkeeseen, johon AKT ei ole ollut tyytyväinen.

AKT:n piiriin kuuluvalla ahtausalalla neuvotellaan parhaillaan. Merenkulkualan järjestöt eivät päässeet yöllä sopimukseen valtakunnansovittelijan toimistossa. Neuvotteluja on niin ikään hidastanut tyytymättömyys ansiokehitysturvaan. Jo eilen illalla ratkaisun arvioitiin olevan lähellä SAK:laisen Merimies-Unionin osalta, mutta STTK:laisten laivanpäällystöliiton ja konepäällystöliiton neuvottelut ovat sujuneet tahmeasti. SAK:n hallitus kokoontui tarkastelemaan sopimustilannetta kello 8. Akavan hallitus on koolla tuntia myöhemmin. Tulosopimus on tarkoitus allekirjoittaa kello 11.

Pankkialalla päästiin neuvottelutulokseen

Pankkialalla syntyi tuloratkaisun mukainen neuvottelutulos, kun pankin toimihenkilöiden neuvotteluja hiertäneestä naispalkkaerän kohdentamisesta löytyi kompromissi tänä aamuna. STTK:lainen Pankkitoimihenkilöliitto on vaatinut, että naispalkkaerä jaetaan vain naisille. Nyt erän jaosta päätetään yrityksittäin.
-Osapuolet sopivat nyt pankeittain erän kohdentamisesta. Samoin menetellään 0,1 prosentin suuruisen talokohtaisen erän osalta, liiton toiminnanjohtaja Simo Leivo (sd.) kertoi.

Myös metalliteollisuuden toimihenkilöille syntyi yöllä tulos, joka koskee Teknisten liiton ja Suomen teollisuustoimihenkilöiden liiton jäseniä. Toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n sopimusaloista ovat yhä avoinna merenkulku laivojen päällystön osalta, energia-ala sekä kuljetus- ja huolinta-alat.

Neuvottelutulokset puuttuvat myös Alkon ja metsäalojen toimihenkilöiltä. STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljungin (sd.) mukaan tupo-sopimusta ei allekirjoiteta ilman Alkon myyjiä.
-Työnantaja ei neuvotellut eilen lainkaan kanssamme. He olettavat, että työntekijöiltä voi poistaa huomattavan osan palvelussuhde-eduista tupoa hyväksi käyttäen, Swanljung huomautti tänään.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.