Mainos

Panttivankikriisi kiristää Britannian ja Iranin välejä

Iranin mukaan brittisotilaat ovat kuulusteluissa myöntäneet olleensa Iranin aluevesillä. Britannia on vaatinut sotilaiden välitöntä vapauttamista. 15 pidätettyä brittisotilasta on tällä hetkellä Teheranissa Iranissa.

Iranin ja Britannian äänenpainot ovat kiristyneet kiistassa viidentoista brittisotilaan pidätyksestä Iranin ja Irakin rajavesillä. Iranin mukaan pidätetyt ovat kuulusteluissa tunnustaneet, että he olivat tunkeutuneet eilen Iranin alueelle. Britannian mukaan Iran pakotti brittisotilaat Irakin aluevesiltä Iraniin.

Brittien pidätys saattaa tarkkailijoiden mukaan laajeta panttivankikriisiksi. Iranin suhteet länteen ovat muutoinkin kiristyneet, koska lännessä epäillään Iranin havittelevan ydinaseita. Britannian viestimien mukaan Iran saattaa yrittää käyttää pidätettyjä pelinappulana YK:n valmistellessa uusia talouspakotteita Irania vastaan.

Iranilainen kenraali Alireza Afshar kertoi, että brittipidätetyt ovat myöntäneet tunkeutuneensa Iranin aluevesille. Kenraali vakuutti pidätettyjen olevan hyvässä kunnossa. Britit on iranilaisen Fars-uutistoimiston mukaan viety Teheraniin.

Britannia kutsui jälleen tänään Iranin suurlähettilään ulkoministeriöön. Britannian apulaisulkoministeri David Triesman vaati pidätettyjen vapauttamista heti. Saman vaatimuksen esitti jo eilen ulkoministeri Margaret Beckett.

Brittien vapauttamista vaatii myös EU.

Iran kaapannut aiemminkin panttivankeja

Britit, kahdeksan merimiestä ja seitsemän merijalkaväen sotilasta, pidätettiin eilen heidän ollessaan Shatt al-Arabin jokisuistossa tekemässä tarkastusta kauppalaivassa. Tarkastuksille on YK:n valtuutus. Britit, joista yksi on nainen, olivat liikkeellä kahdella partioveneellä. Britit ovat sota-alus Cornwallista, joka on tarkastuspartioiden emäalus.

Iranilaiset vallankumouskaartin merisotilaat piirittivät britit ja pakottivat heidät Iranin aluevesille. Amerikkalainen merijalkaväen tiedottaja sanoi BBC:n haastattelussa, että vallankumouskaartilaiset tapaavat usein tunkeutua Irakin aluevesille Shatt al-Arabin suistossa.

Iranilaiset vallankumouskaartilaiset sieppasivat myös vuonna 2004 kahdeksan brittiläistä sotilasta, jotka olivat kouluttamassa irakilaisia sotilaita Shatt al-Arabissa. Brittejä esiteltiin Iranin televisiossa side silmillä, mutta heidät vapautettiin kolmen päivän kuluttua vahingoittumattomina. Iran ilmoitti silloinkin, että britit olivat tunkeutuneet Iranin alueelle.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.