Mainos

Panttivankien kunto heikkenee

Filippiiniläisen tv-aseman kuvausryhmä kertoi tänäännähneensä Abu Sayyaf -muslimiryhmän Jolon saarella panttivankeinaan pitämät turistit. Kameramiehet onnistuivat myös kuvaamaan panttivankeja, jotka lepäsivät metsäaukealla samaan aikaan kun kranaattituli ja käsiaseiden tulitus raivosivat heidän ympärillään. Kuvaajien mukaan kaikki panttivangit näyttivät erittäin uupuneilta. Saksalainen nainen on kuvien mukaan niin huonossa kunnossa, että hän ei kykene kävelemään.

Filippiinien panttivankiryhmää 7.5.2000

Panttivankien luona aikaisemmin vieraillut lääkäri Nelsa Amin sanoi sunnuntaina uutistoimisto AFP:lle, että saksalaisnainen on vaarassa saada sydänkohtauksen ja kuolla, jos häntä ei saada hoitoon parin päivän kuluessa.

Suomen hallituksen erityisedustaja, ulkoministeriön oikeudellisen osaston päällikkö Holger Rotkirch vahvisti tänään, että alueella on ammuskeltu. Rotkirchin armeijalta saamien tietojen mukaan kyseessä on ollut toinen Abu Sayyafin ryhmä, joka yritti murtautua armeijan saartorenkaan läpi panttivankeja pitävän ryhmän luokse. Yritys ei kuitenkaan onnistunut ja myöhemmin ammuskelu laantui.

Suomalaispanttivanki haastattelussa

Suomalainen Risto Vahanen kertoo tuntojaan filippiiniläisen tv-yhtiön haastattelussahaastattelussa:

- Kaksi viikkoa sissien vankina viidakossa - Väsymys ja epätoivoisuus painaa kaikkia ryhmän 21 jäsentä. Erityisen huolissaan ollaan kuitenkin saksalaisnaisesta. Hänen sydämmensä ei enää kauan kestä.

-Kaappaajat kertoivat tänään olevansa valmiita vaikka puolen vuoden odottamiseen. Ehdoista, joilla vangit päästettäisiin vapaaksi ei kuitenkaan ole saatu mustaa valkoiselle. Armeijan, sissien itsensä tai ainakaan panttivankien henkinen ja fyysinen sietokyky ei kyllä kovin kauan enää kestä, kertoo Vanhanen.

Kaapparit uhoavat

Abu Sayyaf, joka pitää Filippiineillä panttivankeinaan 21:tä ulkomaista turistia, vannoi kestävänsä piiritystä tarvittaessa vaikka puoli vuotta. Asiasta kertoivat sunnuntaina toimittajat, jotka olivat tavanneet sissejä. Yksi ryhmän johtajista, Galib Andang kertoi toimittajille, että nykyisissä olosuhteissa kriisin päättämiseen menee yli kuusi kuukautta. Sissit kertoivat toimittajille myös, että he eivät halua rahaa vastineeksi panttivangeistaan. Sissien mukaan alustava lista vaatimuksista on jo esitetty.

Vaatimuksiin kuuluu muun muassa nykyisen kriisin pääneuvottelijan Nur Misuarin korvaaminen presidentti Joseph Estradan tärkeimmällä avustajalla Ronaldo Zamoralla. Zamoran ryhmään tulisi kuulua myös kolme muslimivirkamiestä, joiden nimiä sieppaajat eivät halunneet julkistaa. Neuvotteluja seuraamaan sieppaajat haluavat hallituksien edustajia niistä maista, joista panttivankeja on siepattu sekä kansainvälistä lehdistöä, erityisesti kaapelikanava CNN:n edustajia.

Panttivangit, joiden joukossa on kaksi suomalaista miestä, siepattiin tasan kaksi viikkoa sitten Malesian puolelta Sipadanin saarelta.

Neuvottelija vaihtuu

Karttakuva panttivankien olinpaikasta

Rotkirch kertoi Tänään Manilasta, että pientä edistystä on tilanteessa jälleen saavutettu.
-Presidentti Estrada kävi Zamboagassa tapaamassa pääneuvottelija Misuaria ja silloin hän antoi yksityiskohtaisia ohjeita neuvottelijoille. Presidentin lähdettyä Misuari piti uuden lehdistötilaisuuden ja esitteli uuden neuvottelijan, Filippiinien eteläosan korkeimpiin muslimioppineisiin kuuluvan Ustadz Chazali Ibrahimin, Rotkirch sanoi.

-Mielenkiintoista tässä on se, että Ustadz on panttivankien pyytämä neuvottelija ja nauttii suurta arvostusta muslimien parissa. Hän lähtee huomenna Misuarin lähimmän avustajan kanssa yksityiskoneella Joloon, mistä he jatkavat panttivankien leiriin. Vähäistä edistystä on siis saavutettu, Rotkirch jatkoi.

Rotkirchin mukaan panttivangeille yritetään tulevaisuudessa toimittaa neuvottelijoiden mukana viestejä, mutta toistaiseksi neuvottelijat eivät ole suostuneet ottamaan niitä mukaansa. Samoin neuvottelijoilta pyritään saamaan ensi käden tietoja panttivankien kunnosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.