Panttivankeja kuollut Jololla?

Vahvistamattomien tietojen mukaan Jolon saarella Filippiineillä useita panttivankeja olisi surmattu, kertoi uutistoimisto AP.

Tiedot Jolon saarella Filippiinien armeijan hyökkäyksissä kuolleista panttivangeista olivat ristiriitaisia eikä virallisia arvioita mahdollisten kuolleiden määrästä ole ilmoitettu.

Filippiinien hallitusta lähellä olevat lähteet kertoivat puolestaan, että sissit olisivat pyytäneet tulitaukoa ja neuvottelujen jatkamista. Neuvottelijalähteiden mukaan sissijohtaja Galib "Robotti" Andang oli soittanut alkuiltapäivästä Suomen aikaa hallituksen neuvottelijoille ja pyytänyt pommitusten lopettamista.

Filippiinien sotilasviranomaisten mukaan lentokoneet ja helikopterit tulittivat varhain aamulla Abu Sayyaf -sissien asemia Jolon saarella. Presidentti Joseph Estrada on ilmoittanut, että panttivankineuvottelut sissien kanssa on lopetettu ja nyt on armeijan vuoro yrittää panttivankien vapauttamista.

Aamuinen hyökkäys tehtiin lähellä Talipaon kaupunkia ja siihen osallistui kaksi lentokonetta ja kaksi helikopteria. Abu Sayyaf pitää yhä vankeina kahta ranskalaista, kolmea malesialaista, amerikkalaismiestä ja 13:a filippiiniläistä.

Schilling kuollut?

Epävirallisten sotilaslähteiden mukaan amerikkalainen panttivanki Jeffrey Schilling olisi saanut surmansa pakoyrityksen yhteydessä tänään. Lisäksi lähteet sanoivat, että leirillä olleet 12 kristittyä saarnaajaa olisi kaikki ammuttu, ja että kaksi vankina ollutta ranskalaistoimittajaa olisivat onnistuneet pakenemaan sissien leiristä.

Nimettömänä esiintynyt filippiiniläinen sotilasviranomainen kertoi lisäksi, että kaksi Abu Sayyafin sissiä oli saanut surmattu ja neljä haavoittunut tulitaistelussa. Kaikkiaan 17 sissiä oli pidätetty heidän yrittäessään paeta Jolon saarelta veneellä, kertoi puolestaan Filippiinien puolustusministeri Orlando Mercado.

USA:lla ei roolia hyökkäyksessä

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se ole sekaantunut millään lailla Filippiinien iskuun Jolon saarella. Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen matkusti eilen päivän mittaiselle vierailulle Filippiineille ja keskusteli maan viranomaisten kanssa panttivankikriisistä. Cohen korostaa, ettei Yhdysvalloilla ole osaa hyökkäyksissä.

Cohen sanoi toivoneensa, että kriisi ratkaistaisiin neuvottelemalla sissien kanssa. Hän toivoo kuitenkin hallituksen onnistuvan toimissaan sissejä vastaan.

Ranska ei hyväksy hyökkäyksiä


Ranska ei hyväksy Filippiinien sotatoimia Jolon saarella. Ranskan presidentti Jacques Chirac pitää Filippiinien hallitusta vastuussa kahden ranskalaisen panttivangin turvallisuudesta. Chirac kertoi yrittäneensä saada turhaan yhteyttä Filippiinien presidenttiin Joseph Estradaan sen jälkeen kun tieto hyökkäyksestä yöllä tuli.

Chirac on pettynyt Estradan toimintaan, sillä viimeksi käydyissä keskusteluissa YK:n huippukokouksessa Estrada ei maininnut mitään hyökkäyssuunnitelmista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat