Mainos

Panttivangit vapaiksi Georgiassa

Sieppaajat vapauttivat keskiviikkona Georgiassa loputkin vankeinaan olleet YK:n sotilastarkkailijaryhmän upseerit. Varhain keskiviikkona vapautettiin ruotsalainen YK-upseeri ja myöhemmin urugyaulainen upseeri.

Illalla viranomaiset kertoivat, että myös viimeinen neljästä siepatusta, tshekkiläinen everstiluutnantti Jaroslav Kulisek, oli päässyt vapaaksi ja että sieppaajat olivat antautuneet. Sieppaajien johtaja ja pari muuta sieppaajaa oli päässyt pakenemaan, mutta viranomaisten hallussa oli parikymmentä sieppaajaa.

Varhain keskiviikkona sieppaajat, entisen presidentin Zviad Gamsahurdian kannattajat, vapauttivat vankinaan olleen ruotsalaisupseerin Mårten Mölgardin. Myöhemmin keskiviikkona vapaaksi päästettiin myös uruguaylainen YK-upseeri, kapteeni Ronald Garcia.

Garcia pääsi vapaaksi sen jälkeen kun Georgian presidentti Edouard Shevardnadze oli tavannut Gamsahurdian tukijoita Tbilisissä. Sieppaajilla oli YK-upseerien lisäksi eräitä kyläläisiä vankeinaan Zugdidin lähellä olevalla maatilalla Länsi-Georgiassa.

Shevardnadze suostui keskiviikkona tapaamaan Gamsahurdian tukijoita presidentinpalatsissa Tbilisissä. Shevardnadzen luo saapui Moskovasta Nemo Burkhuladze, joka sanoo itseään Georgian maanpakolaisparlamentin varapuhemieheksi. Hänen lisäkseen Shevardnadze otti vastaan neljä muuta Gamsahurdia-aktivistia. Tapaaminen oli sieppaajien asettama ehto panttivankien vapauttamiselle.

Jo sunnuntaina sieppaajat vapauttivat yhden panttivangeistaan toisen kahdesta uruguaylaisupseerista. Myös useita georgialaisasukkaita on vapautettu.

Majuri Mölgård vietiin Ruotsin puolustusvoimien ilmoituksen mukaan YK:n aluepäämajaan Zugdidissa. Omien sanojensa mukaan ruotsalaistarkkailija voi hyvin.

Panttivankidraama alkoi, kun Zviad Gamsahurdian kannattajat ottivat viime torstaina neljä YK-tarkkailijaa sekä maatalon asukkaita panttivangeiksi Dzhikhashkarin kylässä, joka on 300 kilometriä luoteeseen Tbilisistä. Tekonsa avulla he vaativat vapaaksi henkilöitä, jotka pidätettiin presidentti Shevardnadzen viimeviikkoisen murhayrityksen johdosta.

Gamsahurdia oli Georgian presidentti, joka syrjäytettiin verisessä vallankaappauksessa 1992. Gamsahurdian kannattajat pitävät Shevardnadzen hallintoa laittomana. Gamsahurdia kuoli hämärissä oloissa 1993.
(STT-Reuters-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.