Mainos

Panssarivaunujen hankinta ratkaistaan alkusyksystä

Saksa ja Hollanti olisivat valmiita myymään asevoimistaan Leopard 2 A4 -taistelupanssarivaunuja Suomen armeijan käyttöön.

Leopardi 2 -panssarivaunu

Saksa ja Hollanti ovat ilmaisseet kiinnostuksensa myydä asevoimiltaan vapautuvaa Leopard 2 A4 -kalustoa. Puolustusvoimissa on panssarikaluston tulevaisuutta myös arvioitu valtioneuvoston vuoden 1997 selonteon ja sen tarkistuksen pohjalta vuosituhannen vaihteen jälkeen.
Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Ilkka Hollo korostaa, että mahdollisen hankinnan tarvitsema rahoitus on sijoitettu siihen rahoituskehykseen, joka puolustusvoimille on selonteon myötä luotu. Leopard-hankinnan rahoitus voidaan sisällyttää maavoimien tilausvaltuuteen, eikä lisärahoitusta tarvita. Ratkaisuna se olisi pääesikunnan päällikön mukaan äärimmäisen kustannustaloudellinen.

Taistelupanssarivaunujen modernisointitutkimusta puolustusvoimissa on tehty jo vuodesta 1993. Kustannustehokkaimmaksi vaihtoehdoksi eli ohi nykyisen venäläisvalmisteisen T-72 modifioinnin siinä todetaan Leopard 2 A4. -Jos Leopardien hankinnassa päädytään alkusyksystä sopimuksiin, voidaan henkilöstön koulutus aloittaa jo tämän vuoden puolella. Itse vaunujen hankinnat ajoittuisivat ensi ja seuraavalle vuodelle, selvittää kenraali Hollo.

Vanha kalusto puolestaan poistettaisiin joustavasti käytöstä niin, ettei kulminaatiovaihetta pääse syntymään. Pääesikunnassa tehdyn selvityksen mukaan nykyisiä taistelupanssarivaunuja korvaamaan tarvittaisiin noin sata Leopardia. Jatkossa tulisi siis panssarivaunujen määrä vähenemään, mutta laatu korostumaan.

-Leopard 2 A4 on käyttöikänsä, elinkaarensa ja käytettävyytensä kannalta selkeästi sellainen, jonka voidaan arvioida ulottuvan aina noin vuoteen 2030 saakka. Meidän tuloksemme osoittavat, että taistelupanssarivaunut suomalaisessa puolustusjärjestelmissä tulevat säilymään maavoimien osana, huomauttaa kenraali Hollo.

Useat maat ovat jo pudottaneet tai pudottamassa taistelupanssarivaunujen määrää. Ruotsissa on nykyisin 280 Leopard 2 -vaunua ja Norjassa niitä on 170. Suomen kokonaisvaunumäärä on vielä noin 250 vaunua, joista 150 on uusinta venäläistä T-72 M1 -kalustoa.

Leopard-selvityksellä valmiudet hankintaan

Pääesikunnassa tehdyssä Leopard-selvityksessä on luotu valmiudet uuden kaluston hankintaan, ja siinä todetaan mm., että henkilöstön huolto- ja koulutusjärjestelmä säilyy pääosin nykyjärjestelmän mukaisena, eikä vaadi mittavia rakentamistarpeita.

Nykyisin käytössä olevien taistelupanssarivaunujen määrää voidaan hankinnan myötä vähentää. Tämä kaikki merkitsee sitä, että uuden vaunukaluston vastaanotto voidaan tarvittaessa toteuttaa nopeastikin.

-Uudentyyppiselle kalustolle on kuitenkin hankittava tietotaito. Leopard 2 A4 on palveluskäytössä nykyisin kahdeksassa maassa (Saksa, Ruotsi, Hollanti, Sveitsi, Espanja, Norja, Itävalta ja Tanska). Mahdollinen hankinta antaisi näin merkittäviä yhteistoimintamahdollisuuksia varaosapalvelun ja huoltoon suhteen, että myös niiden kehittämiseksi, toteaa Hollo.

Tämä mahdollistaa pääesikunnan päällikön mukaan koko Leopardien elinkaaren ajaksi jonkinasteisen modifioinnin, "kasvojen kohotuksen" myöhemmin oikeaksi arvioidulla hetkellä.

-On olemassa sanonta, että jos tavoittelet vain kaikessa parasta, niin se saattaa muodostua myös hyvä-tason viholliseksi. Tässä mielessä, meillä on Leopardien kohdalla olemassa mahdollisuus, joka on vähintäänkin erittäin hyvä, painottaa pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Ilkka Hollo arvioidessaan taistelupanssarivaunujen hankintaa resursseihin nähden.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.