Panosta kunnon jouluun!

Jouluateria on vuoden juhlallisimpia aterioita, joten kerran vuodessa on lupa herkutella täysillä. On aika hemmotella itseään ja läheisiään uusilla, pikanteilla herkuilla ja ehkä piristää myös perinteisiä vaihtoehtoja.

Joulu on tärkein juhla tavallisessa vuodenkierrossa, joten juhlaan on aina valmistauduttu varaamalla ja tekemällä parempaa ja enemmän ruokaa kuin muina aikoina. Joulupöytää varten on säästetty syksyn sadonkorjuun parhaat palat. Esimerkiksi kinkku oli entisaikoina ylellinen ja kallis ruoka, todellinen juhlapöydän keskipiste. Kun varallisuus alkoi lisääntyä, kinkku levisi herrasväen pöydistä koko kansan herkuksi.

Nykyään agraaritaloudesta on pitkälti erkaannuttu, joten juhlapöydän aineksia ei niin vain voida valita omista laareista ja tiinuista. Ensiluokkaiset ja tuoreet tuotteet varmistetaan käymällä ostoksilla laadukkaiden tavaratalojen herkkuosastoilla, kauppahallissa tai pienissä herkkupuodeissa. Esimerkiksi suklaapuodeista saa käsintehtyjä konvehteja, jotka tarjoavat tavanomaisia suklaarasioita ylellisemmän nautintohetken itselle tai lahjoina ystäville. Käsintehtyyn suklaaseen voi tilata myös henkilökohtaisen koristelun, mikä varmasti sykähdyttää esimerkiksi lahjansaajaa.

Joulua edelsi ennen muinoin koko adventin kestänyt paasto, joka päättyi vasta aattoiltana. Edelleenkin jouluateria nautitaan mieluiten tunnelmallisesti illalla monivaiheisesti ja pitkään.

Perinteiset jouluherkut antavat hyvän rungon aterialle, mutta kerran vuodessa voi panostaa kunnolla juhla-ateriaan. Jokin uusi lisäke, ruoka tai leivonnainen tai kokonaan uusi menyy saa tämän joulun painumaan ikuisiksi ajoiksi mieliin.

Herättele vatsa herkuttelemaan

Jouluaterialla voisi tarjota tänä vuonna alkupaloja, jotka herättelevät niin kielen kuin mielenkin. Lautaselle asetellaan vaikkapa ruusukkeita läpinäkyvistä siivuista parmankinkkua, joka on rasvakerroksen suojissa kuivunut vuoden Italian leppeässä ilmassa.

Kinkkusiivuja seuraksi laitetaan tuoreita viikunoita ja hunajamelonista koverrettuja palloja. Makujen ja värien harmoniaa annokseen tuovat avokado- tai päärynälohkot, omenaviipaleet; miksei myös tomaatti ja kurkku, mutta ne voivat olla nykypäivänä hivenen arkisia.

Savustettu poro ja lohi, voimakas juusto sekä maksapateet aloittavat tyylikkäästi myös jouluaterian. Ranskalaiset suosivat jouluna pateeta tai ostereita, saksalaisessa pöydässä voi tarjolla olla lämmin lihaliemi piirakoiden tai lohinyyttien kera. Olivatpa alkupalat kuinka herkullisia tahansa, niiden tarkoituksena on vain herätellä ruokahalua, ei täyttää vatsaa piripintaan.

Kansainvälisyys maustaa aterian

Kinkun sijasta tai rinnalle joulupöytään voi kattaa täytettyä kalkkunaa amerikkalaisittain tai eurooppalaisittain kalaa ja riistaa. Häränrinta, kaurispaisti, hanhi ja lammas ovat hienostuneita herkkuja maailmalta, jotka nostavat perinteisen suomalaisen joulumenyyn uusiin ulottuvuuksiin.

Provencelaisen keittiön ystävät nauttivat turskaa, jonka voi Ranskassa ostaa suolattuna ja valmiina pittoreskilta ruokatorilta. Ei perinteisessä lipeäkalassakaan mitään vikaa ole, mutta moni kauhistuu sen ominaistuoksua. Lohi on joulupöydässä usein graavattuna tai savustettuna, joten tänä vuonna se voidaankin paistaa kyljysten tapaan pannulla ja tarjoilla punaviinikastikkeen kera.

Perunat ja kasvikset ovat hyviä kyytipoikia lihalle ja kalalle, eikä mikään estä myöskään laadukkaan ja tuoksuvan riisin tarjoamista. Valkosipulista arominsa saava perunasose, röstiperunat, karamellisoidut vihannekset ja esimerkiksi keltavahveroilla täytetyt sipulit tuovat kansainvälisen tuulahduksen liha- ja kalaruokien sekä perinteisten lisukkeiden ohessa.

Makea päätös juhla-aterialle

Mitäpä jouluateriakaan olisi ilman jälkiruokaa? Esiäitimme kattoivat riisipuuron aattoillan aterian kruunuksi pöytään, mutta harvapa nykypäivänä jaksaa enää pistellä kermaista puuroa muiden herkkujen jälkeen. Kello on siirtynyt riisipuuron kohdalla tunneilla taaksepäin, sillä moni korvaa aaton lounaan riisipuurolla.

Kinkun ja vahvojen liharuokien jälkeen oloa virkistää mukavasti kirpeä ja raikas marjainen tai hedelmäinen jäädyke. Kevyempien lintu- ja kala-annosten jälkeen vatsaan saattaa sopia vielä täyteläistä suklaata tai pehmeää juustokakkua.

Laadukas ja monipuolinen juustopöytä on ylellinen päätös jouluaterialle. Muutama mieto ja voimakas juusto hillokkeineen, kermajuusto ehkä maustettuna sekä valko- ja sinihomejuustot ovat pöydän tukipilarit, mutta jokainen voi halunsa mukaan laajentaa tarjontaa vaikkapa kotimaisiin, maakuntien erikoisuuksiin. Makuelämysten lisäksi juustot ovat ruoansulatuksen kannalta edullinen tapa päättä herkutteluhetki.

Jouluherkkujen seurana on perinteisesti tarjottu kotikaljaa, olutta tai vahvaa bordeaux-punaviiniä. Trendikkäissä pöydissä on tarjolla lähdevettä ja samppanjaa, mallia voi ottaa vaikkapa Englannin hovista, jossa ruoan kanssa nautitaan aina muodikasta Bollingeria. Jälkiruokien kanssa maistuu erinomaisesti makea valkoviini, mutta samppanjalinjaakin voi jatkaa läpi aterian.

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat