Mainos

Pankkiyhdistys: Euriborista toimiva viitekorko

Suomen pankkiyhdistyksessä uskotaan, että uudesta europohjaisesta euribor-korosta syntyy toimiva viitekorko myös Suomessa. Pankit kuitenkin vaativat pikaisia lainsäädännöllisiä toimia, jotta vanhoista heliboriin sidotuista luotoista siirtyminen euriboriin sujuisi kitkatta.

-Emme halua tulkintaongelmia miljoonien asiakkaiden kanssa. Jos helibor-korkoisten lainojen muuttamisesta on olemassa laki, siirtyminen sujuu mutkattomasti, sanoo Suomen pankkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Sipilä.

-Toivomme selvää lainsäädäntöä sopimusten jatkuvuudesta. Jos laki syntyy, pankit voivat harkita euriboria viitekoroksi vanhoissa lainasopimuksissa jo ensi vuoden alusta, selventää Sipilä.

Myös ylijohtaja Peter Nyberg valtiovarainministeriöstä on vakuuttunut, että euribor on pian meillä käyttökelpoinen viitekorko. Nybergin mukaan suurempien joukkojen korkomuutokset onnistuvat lähinnä vain lain avulla.
-Toinen vaihtoehto on se, että pankit neuvottelevat asiasta jokaisen lainan kohdalla erikseen.

Pankkiyhdistyksen mukaan valtaosa euromaista tulee ottamaan euriborin käyttöön viitekorkona myös vanhojen sopimusten osalta. Tavalliselle asiakkaalle ei kuitenkaan muutoksesta pitäisi olla ainakaan haittaa; korkotason uskotaan euroaikana pysyvän vakaana, vaikka korko sidottaisiinkin nykyisen heliborin sijasta euriboriin.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.