Mainos

Pankkivaltuusto valitsi Vanhalan

Eduskunnan pankkivaltuusto on päättänyt äänestyksen jälkeen esittää Suomen Pankin uudeksi pääjohtajaksi johtokunnan jäsentä Matti Vanhalaa. Vanhala sai aamulla käydyssä äänestyksessä viisi ääntä ja vastaehdokkaana ollut Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jukka Pekkarinen neljä ääntä.

Pankkivaltuusto ei ottanut kokouksessaan kantaa Suomen Pankin johtokunnan jäsenten lukumäärään. Vasemmiston edustajat valtuustossa toivoivat edelleen, että johtokunnan jäsenmäärä pysytettäisiin viitenä ja heidän pääjohtajaehdokkaansa Jukka Pekkarinen valittaisiin johtokuntaan. Pankkivaltuuston puheenjohtaja Ilkka Kanerva ei kuitenkaan pitänyt tätä todennäköisenä.

Valtuuston kokoomuslaiset ja keskustalaiset jäsenet lähtevät edelleen siitä, että Suomen Pankin johtokunnan jäsenluku tiputetaan neljään, eikä Matti Vanhalan tilalle siis valita uutta jäsentä hänen siirtyessään pääjohtajaksi. Pankkivaltuuston esitys lähti tämän jälkeen valtioneuvoston käsittelyyn. Presidentti Martti Ahtisaari nimittää uuden pääjohtajan perjantaina. Ahtisaaren ei tarvitse noudattaa pankkivaltuuston esitystä.

Niinistö: Pääjohtajavalintaa ei pidä perustella linjanmuutoksella

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö on huolestunut julkisuudessa esitetyistä Jukka Pekkarisen valintaa Suomen Pankin pääjohtajaksi tukevista perusteluista. Niinistö sanoo havainneensa, että Pekkarisen on katsottu edustavan jonkinlaista vaihtoehtoa Suomen Pankin tunnustusta saaneeseen rahapoliittiseen linjaan.

Niinistö muistuttaa, että pääjohtaja Sirkka Hämäläisen valinta Euroopan keskuspankin johtokuntaan oli eräänlainen tunnustus Suomen Pankin rahapolitiikalle, jota Matti Vanhalan odotetaan jatkavan. Niinistö ei halunnut ennakoida, nimittääkö presidentti Martti Ahtisaari eduskunnan pankkivaltuuston esityksestä poiketen pääjohtajaksi Pekkarisen.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.