Mainos

Pankkivaltuusto selvitteli Vanhalan toimintaa

Eduskunnan pankkivaltuusto pyrkii saamaan Suomen Pankin johtokunnan jäsenen nimitysprosessia koskevan selvitystyön pikaisesti päätökseen.

Tänään koolla ollut valtuusto kuuli Suomen Pankin koko johtokuntaa. Kokouslähteiden mukaan pääjohtaja Matti Vanhala kertoi, että hän korosti yllätyshakijana kuvaan mukaan tulleen Pentti Hakkaraisen ansioita keskustelussa presidentti Tarja Halosen kanssa. Presidentti otti yhteyttä Vanhalaan juuri ennen nimitysratkaisua.

Ainakin ulkopuolisille jäi epäselväksi, oliko Vanhala nimenomaan suositellut presidentille Hakkaraisen nimittämistä, vaikka pankkivaltuusto tarjosi johtokuntaan Esko Ahoa (kesk.) ja Ilkka Kanervaa (kok.).

Pankkivaltuuston varapuheenjohtaja Virpa Puisto (sd.) oli itse saanut sen käsityksen, ettei Vanhala ottanut oma-aloitteisesti presidenttiin yhteyttä eikä esittänyt valtuustosta poikkeavaa kantaa.

Pankkivaltuustoa kiinnostaa edelleen, kenellä on ylipäätään valta päättää siitä, miten laaja johtokunta Suomen Pankilla on lain sallimissa rajoissa. Valtuuston käsityksen mukaan tämä valta kuuluu nimenomaan sille, ei presidentille tai pankin johtokunnalle. Pankkivaltuusto aikoo tämän vuoksi kuulla huomenna vielä oikeuskansleri Paavo Nikulaa.

Nikula kertoi heti valinnan jälkeen omana käsityksenään, että kahden uuden johtokunnan jäsenen nimittäminen olisi ollut oikein. Lainvastaista ei kuitenkaan ollut se, että nimitetyksi tuli vain yksi henkilö. Nikula piti huomionarvoisena sitä, että pankin johtokunta piti kaikkia vaihtoehtoja mahdollisina.

Esitys kahdesta on yhä voimassa

Muodollisesti valtuuston esitys kahden johtokunnan jäsenen nimittämisestä on edelleen voimassa. Kokousta tänään johtaneen varapuheenjohtaja Virpa Puiston (sd.) mukaan esitys pitää perua huomenna tai sitten aika hoitaa sen pois päiväjärjestyksestä tammikuun aikana. Puisto veti kokousta, koska pankkivaltuuston puheenjohtaja Ilkka Kanerva on ehdokkaana edelleen estynyt.

Pankkivaltuusto kävi keskustelua nimitysprosessista, siihen osallistuneiden eri toimielinten roolista ja painoarvosta. Paikalla olivat pääjohtaja Vanhalan ohella johtokunnan jäsenet Matti Louekoski ja Sinikka Salo.

Vanhala ei halunnut kommentoida sanomisiaan. Hän tyytyi vakuuttamaan, että pääjohtajan ja pankkivaltuuston välillä vallitsee ihan hyvä sopu. -Menen Suomen Pankin muurien taakse, Vanhala ilmoitti eduskunnassa sankalle toimittajajoukolle.

Puisto kertoi käyneensä itse presidentin kanssa vain lyhyitä keskusteluja. Presidentti oli tiedustellut, miten nopeasti pankkivaltuusto saadaan tarvittaessa koolle. Uutta kokousta ei silloin kuitenkaan tarvittu. Puiston käsityksen mukaan presidentti olisi nimittänyt kaksi henkilöä, jos hallitus olisi ollut asiasta yksimielinen.

Eduskunnassa on halua muuttaa Suomen Pankkia koskevaa lakia. Nimitysoikeuden siirtäminen pankkivaltuustolle on yksi harkinnan alla oleva muutos. Myös laissa mainittu johtokunnan jäsenten alin lukumäärä halutaan nostaa kolmesta neljään. Yläraja on kuusi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 12.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.