Mainos

Pankkipeli kiihtyy Suomessa

Skandinaviska Enskilda Bankenin ja vakuutusyhtiö Trygg-Hansan fuusiohanke Ruotsissa on taas kuumentanut spekulaatiot finanssitavarataloista myös Suomessa. Valtion pankkiomistuksia pidetään nyt tämän pelin keskeisinä nappuloina.

Kun Ruotsin suurin pankki ja toiseksi suurin vakuutusyhtiö fuusioituessaan ilmoittavat suuntaavansa yhdistetyt voimansa koko Pohjolaan, myös Suomen rahoitusala joutuu uuteen tilanteeseen. Suuren kilpailijan voimaan pitäisi pystyä vastaamaan vielä suuremmalla koolla.

Uusi tilanne ei kuitenkaan ole yllätys. Pankkien ja vakuutusyhtiöiden liittoutumia on Suomessakin kaavailtu jo vuosia, mutta toistaiseksi tuloksetta. Ruotsalaisfuusio voi kuitenkin panna asioihin vauhtia. Ainakin osakemarkkinoilla pankki- ja vakuutusyhtiöistä ollaan taas erityisen kiinnostuneita.

Yritysjohtajien harmiksi suomalaisessa pankkipelissä erotuomarina on valtio. Se omistaa yksityistämisratkaisuja odottavan Postipankin ja Vientiluoton. Valtio on myös suurin yksittäinen osakas Meritassa. Merita taas omistaa Sampoa ja Pohjolaa. Pohjolasta on tulossa myyntiin iso potti, kun keskinäinen Suomi yhtiö luopuu omistuksistaan.

Valtio on myös roolistaan tietoinen. Avainasemassa oleva valtiovarainministeri Sauli Niinistö kieltäytyy sanallakaan kommentoimasta suunnitelmia Postipankin, Vientiluoton ja Merita-osuuden myymisestä. Varmaa on kuitenkin se, ettei valtio aio jäädä niiden ikuiseksi omistajaksi.

Pohjaa järjestelyille luo myös vanha pankkipeluri Björn Wahlroos, jonka odotetaan ministeriön tilaamassa selvityksessä ehdottavan pankki- ja vakuutusvalvonnan yhdistämistä.
(MTV3/Teijo Valtanen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.