Mainos

Pankkiosakkeet laskivat rajusti Yhdysvalloissa

Finanssimarkkinoiden myräkkä ei ole hellittänyt. Yhdysvaltain keskuspankin päätös pelastaa rahoitusvaikeuksiin ajautunut AIG tyynnytti aluksi markkinahermoilua, mutta päivän mittaan hermoilu lisääntyi uudelleen.

Markkinoilla pelättiin jälkijäristyksiä ja finanssimyräkän arveltiin jatkuvan sitkeänä. Markkinoilla arvuutellaan nyt, mikä finanssitalo voisi olla myrskyn seuraava uhri. Osakemarkkinat rytisivät rajusti alaspäin ja sijoittajat siirsivät sijoituksiaan kultaan ja käteiseen. Useat pörssi-indeksit painuivat tasoille, joilla ne olivat viimeksi yli kolme vuotta sitten.

Pankkiosakkeet olivat hieman ennen kahdeksaa Suomen aikaa rajussa laskussa Yhdysvalloissa. Morgan Stanleyn osake oli yli 30 prosentin ja Goldman Sachsin osake noin 20 prosentin laskussa.

Pankkiosakkeiden alamäki painoi Yhdysvaltojen pörssit laskuun. Vuoden toiseksi pahimpana vaihtopäivänä Wall Streetillä Dow Jones -indeksi romahti 4,06 prosenttia. Nasdaq -indeksin syöksy oli tätäkin syvempi - se vajosi lähes viisi prosenttia.

Fed ilmoitti viime yönä myöntävänsä vakuutusjätti AIG:lle enimmillään 85 miljardin dollarin luoton, jota yhtiö voi nostaa tarpeen mukaan. AIG ajautui konkurssin partaalle sen jälkeen, kun johtavat luottoluokituslaitokset alensivat yhtiön luokituksia maanantaina.

Keskuspankki perusteli poikkeuksellisen valmiusluoton antamista sillä, että AIG:n kaatumisesta olisi koitunut vakavia seurauksia rahoitusmarkkinoille.

Yhdysvaltojen keskuspankki on jo joutunut sammuttamaan useamman tulipalon finanssimyräkän aikana. Uutistoimisto Reuters kertoi, että Yhdysvaltojen valtionvarainministeriö on laskemassa liikkeelle 40 miljardin dollarin eli noin 28 miljardin euron edestä velkasitoumuksia. Valtiovarainministeriön mukaan rahoilla on tarkoitus auttaa keskuspankkia "huolehtimaan paremmin taseestaan".

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.