"Pankkikriisivelat uusintakäsittelyyn"

Taloustoimittaja A.-P. Pietilä paljastaa kirjassaan pankkikriisin peitellyt paperit

Pitkäaikainen talous- ja päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä on selvittänyt 1990-luvun pankkikriisin syntyä ja seurauksia kirjassaan "Pankkikriisin peitellyt paperit".

Vuonna 1994 yli 500 000 suomalaista oli pankkikriisin takia ulosotossa. Pankkikriisi lähti liikkeelle holtittomasta valuuttaluottojen ottamisesta ja jakamisesta.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Pietilä selittää tapahtunutta toisaalta kuluttajien valtavalla rahanhalulla, toisaalta luottamuksella. Usko vahvaan markkaan oli horjumaton.

- Tämä oli aikaa, jolloin esimerkiksi hallitus vakuutti, että markkaa ei devalvoida. Muistaakseni valtiovarainministeri Iiro Viinanen sanoi, että vain kuolleen ruumiini yli. Pietilä muistelee.

Pietilän mukaan pankit sortuivat myös asiakkaita harhaan johtamiseen.

- Näyttää siltä, että asiakkaat eivät saaneet riittävästi tietoa pankilta. Hei eivät saaneet ei tietoa siitä, miten suuresta riskistä on kysymys. Valuuttaluottojen myyntiargumenttina oli se, että valuuttakori turvaa devalvaatioriskiltä. Tämähän ei pitänyt paikkansa, Pietilä perustelee.

Pietilä kirjoittaa kirjassaan, että suuri osa luotoista perustui laittomiin asiakirjoihin. Korkein oikeus oli jo vuonna 1989 todennut valuuttavekselin pätemättömäksi, jos sen hinta määräytyi usean eri valuutan mukaan. Perusteena oli se, että velan tarkkaa määrää oli siinä tapauksessa mahdoton määrittää.

Pietilän mukaan pankit käyttivät laittomiksi tietämiänsä vekseleitä, koska pystyivät niiden avulla kiertämään leimaveroa.

Pietilä kieltää yllyttävänsä velallisia kapinaan. Hänen mukaansa perusteita kuitenkin löytyy juttujen uudelleen käsittelylle.

- Tuomioistuimet asettuivat velkaoikeudenkäynneissä velkojan puolelle velallista vastaa. Käsittelyssä ne eivät edes ottaneet kaikkia asiakirjoja huomioon. Esimerkiksi eräs käräjätuomari on kertonut jälkeenpäin, että hän oli tekemässä valuuttavelkaan liittyvää tuomiota, eikä hän ymmärtänyt mistä oli tekemässä päätöstä. Minusta tämä esimerkki kertoo, että asiat eivät ole menneet niin kuin olisi pitänyt mennä, Pietilä arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat