Mainos

Pankkikorttikehitys huolestuttaa kilpailuviranomaisia

Kotimaisten korttien tilalle tulee pikku hiljaa koko euroalueella toimiva maksukortti. Kilpailuviranomaiset pelkäävät samalla kuluttajielle koituvien kustannusten nousevan kilpailun puutteen vuoksi.

Kilpailuvirasto on huolissaan Euroopan yhtenäisen maksualueen seli Sepan vaikutuksista maksukorttimarkkinoiden kilpailuun.

Tästä päivästä lähtien asteittain voimaan tulevan yhtenäisen euromaksualueen tavoitteena on luoda maksamisen peruspalveluille yhteiseurooppalaiset käytännöt.

Sepa-peruspalvelut koostuvat kolmesta osa-alueesta eli tilisiirrosta, suoraveloituksesta ja maksukorteista. Kilpailuviraston Sepaa koskevat selvitykset ovat keskittyneet maksukortteihin.

Sepan käyttönoton jälkeen kotimaiset pankkikortit alkavat poistua vähitellen käytöstä. Kotimaisten korttien tilalle on tulossa koko euroalueella toimiva maksukortti, jolla voi nostaa käteistä ja maksaa ostoksia useimmissa Euroopan maissa. Siirtymäaika vanhoista korteista uusiin kestää vuoden 2010 loppuun.

Kilpailuvirasto pelkää, että kehitys on vaarassa johtaa kuluttajille ja kauppiaille edullisten pankkikorttien korvaamiseen kalliimmilla kansainvälisillä korteilla, joista aiheutuvat kustannukset tulevat ensisijassa kauppiaiden ja lopulta kuluttajien maksettavaksi.

Kilpailuvirasto on pyytänyt viime heinäkuussa asiasta selvitystä pankeilta. Myös EU-komissio on ilmaissut huolensa maksukorttimarkkinoiden keskittymisestä ja kansallisten maksukorttien poistumisesta markkinoilta ks. linkki jäljempänä.

Kilpailuvirasto tulee puuttumaan pankkien yhteistoimintaan, mikäli pankit luovat yhteistyössä perusteettomia esteitä pankkikortin käytölle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.