Mainos

Pankkikorttihuijareille syytteet

Kahta Viron venäläistä miestä on syytetty Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä väärennöksestä ja törkeästä maksuvälinepetoksesta.

Miehiä syytetään viime syksynä Helsingin alueella tapahtuneista pankkikorttien kopioimisesta ja yksityisten ihmisten tilien tyhjentämisestä. Miehet onnistuivat teknistä apuvälinettä hyväksi käyttäen kopioimaan lukuisten ihmisten pankkikorttien magneettinauhan ja saivat samalla käyttöönsä myös korttien salaiset tunnusluvut. Tämän jälkeen he valmistivat saamiensa tietojen perusteella blanko-pankkikortteja, joilla he onnistuvat nostamaan hieman yli 300 000 markkaa.

Asianomistajina jutussa on noin 70 yksityisen henkilön lisäksi lukuisia pankkeja. Pankit korvasivat asiakkailleen heidän kärsimänsä tappiot, mutta hakevat nyt korkojen kera virolaismiehiltä rahojaan takaisin.

Tarkka suunnitelma

Syytteessä ovat 1955 syntynyt merimies ja 70 syntynyt huonekalupuuseppä. Mukana koplassa oli myös kolmas Viron venäläinen, joka kärsii parhaillaan vankilatuomiota Virossa eikä ollut oikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä Mikko Tyynilän mukaan näyttö miehiä vastaan on vankka. Esitutkinnassa on saatu selville miesten kaikki Suomen vierailut kelloaikoineen ja käynnit keskustan eri pankkiautomaateilla.

Syyttäjän mukaan miehet tulivat ensin tutustumiskäynnille Helsinkiin ja valitsivat sitten myöhemmin Aleksi 19:n automaatin kohteekseen. Saatuaan automaatin päälle sijoitetun paneelin avulla satojen pankkikorttien tiedot matkustivat miehet takaisin Tallinnaan. Siellä he valmistivat väärennetyt pankkikortit, palasivat Suomeen ja alkoivat 3. ja 4. päivä lokakuuta tyhjentää urakalla tilejä Helsingin keskustan pankkiautomaateista. Nostot suoritettiin pääsääntöisesti tuhannen markan pikanostoina.

Kiinni Tukholmassa

Virolaismiehet jäivät kiinni Tukholman tullissa, kun heidän autostaan löydettiin osiin purettu pankkiautomaatin valepaneeli. Poliisin mukaan miehet olivat todennäköisesti matkalla Tanskaan, jossa oli jo aiemmin tapahtunut lähes miljoonan Tanskan kruunun automaattipuhallus.

Miesten hallussa oli muun muassa Kööpenhaminan kartta, valeautomaatin varaosia ja teknistä välineistöä. Myös laitteen tiedostosta löytyi kopioituja tanskalaisten pankkitilien tilitietoja. Miesten kertomuksen mukaan he olivat vain kuriireja ja kuljettamassa jotakin tietokonetta ja sen osia jollekin ruotsalaiselle.

Miehet kiistävät

Keväästä asti vangittuna olleet virolaismiehet kiistävät syyllisyytensä pankkikorttihuijaukseen. Vaikka syyttäjän esittämät matkustusaikataulut täsmäävät aukottomasti tapahtumiin, saattaa miesten syylliseksi tuomitseminen muodostua hankalaksi.

Tutkinnassa tapahtunut poliisin kömmähdys hankaloittaa myös näyttöä miehiä vastaan. Poliisi kävi sovittelemassa miehiltä takavarikoitua paneelia Aleksi 19:n automaattiin. Siten jälkeenpäin ei voida olla varmoja, oliko miehiltä takavarikoitu laite ollut jo aiemmin sijoitettuna Aleksi 19:n automaatin päälle.

Törkeästä maksuvälinepetoksesta voidaan tuomita maksimissaan neljän vuoden vankeuteen. Jutun käsittely Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu perjantaina.
(STT)
Jarkko Sipilä raportoi pankkikorttihuijauksesta ja haastattelee rahojaan menettänyttä naista (1:54).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.