Pankkijonoista valittaminen tuottaa tulosta

Kuluttajat-Konsumenterna-yhdistyksen keväällä alkanut kampanja pankkijonojen lyhentämiseksi on saanut runsaasti vastakaikua. Tähän mennessä kolme valitusta on edennyt kuluttajavalituslautakuntaan saakka, ja uusia on vireillä.

Pankkisali

-Odotamme ennakkopäätöstä sille, onko pankilla oikeus jonotuttaa meitä kohtuuttomasti vai ei, kertoo yhdistyksen kuluttajasihteeri Kaisa Pannimaa-Pätsi. Mielenkiintoista päätöstä ei tosin saatane ennen ensi kevättä. Kuluttajayhdistyksen Rikastuuko pankki sinun ajallasi -kampanja alkoi viime toukokuussa. Vuodenvaihteeseen jatkuvan kampanjoinnin tarkoituksena on kannustaa asiakkaita antamaan pankeille palautetta palvelusta sekä laskuttamaan niitä jonoissa menetetystä työ- tai vapaa-ajasta.

Toistaiseksi yhdistys on jakanut laskulomakkeita ympäri Suomen jo noin 73 000 kappaletta. 750 asiakasta on lähettänyt palautettaan yhdistykseen asti ja kertonut, millainen lasku pankille on jonotuksesta kertynyt. Valitusten pääosa on tullut ruuhka-Suomen alueelta. Erityisesti valitukset ovat koskeneet Meritan Helsingissä sijaitsevia konttoreita. Yhdistys on suosittanut, että lasku jätettäisiin 15 minuutin jonotuksen jälkeen. Satasen lasku seuraisi yli 50 minuutin jonotuksesta.

Pankit reagoivat nopeasti

Kuluttajasihteeri Pannimaa-Pätsi kertoo yhdistyksen olevan todella tyytyväinen tähänastiseen.
-Lähes joka pankki ilmoittelee, kuinka paljon he palkkaavat työntekijöitä, hän kiittelee nopeita päätöksiä. Pannimaa-Pätsin mukaan ruuhkaisimpien helsinkiläispankkien jonotusajat ovat myös selvästi lyhentyneet seurannan kuluessa. Tähän on voinut vaikuttaa myös palaute, jota asiakkaat ovat antaneet suoraan pankkitoimihenkilöille. Tänä vuonna Leonia on palkannut asiakaspalveluunsa 150 työntekijää lisää. Luku sisältää myös uusiin konttoreihin palkatun työväen. Myös Merita kokoaikaisti lokakuussa 150 osa-aikaista työntekijäänsä pääkaupunkiseudun konttoreissa.

Meritan osastonjohtajan Eerik Jämsénin mukaan muutoksilla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä kampanjoinnin kanssa. Osuuspankkiryhmässä jonotusongelmaan on pyritty puuttumaan kehittämispäällikkö Kari Kivelän mukaan lähinnä uudelleenjärjestelyillä eli siirtämällä ihmisiä sinne, missä heitä tarvitaan. Malliesimerkki on Päijät-Hämeen Osuuspankin Lahden Trion konttori, jossa joustavaa työnteon mallia on noudatettu viime keväästä saakka.

"Saneeraus ollut välttämätön"

Suomen Pankkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Sipilä sanoo, että pankkien henkilöstöpolitiikka ei ole suoraan yhteydessä nyt meneillään olevaan kampanjaan.
-Ei ole olemassa sellaista markkinataloudessa toimivaa yksikköä, joka olisi täysin sokea asiakkaiden tilanteelle, huomauttaa Sipilä. Hänen mukaansa pankkien kesken on meneillään "äärettömän raju kilpailu", jolloin toiset pankit osaavat käyttää tällaista tilannetta hyväkseen. Siksi kuluttajien reaktioita tutkitaan yhdistyksessä tarkkaan jatkuvasti.

Niin tai näin, asiakkaiden ärhäköityminen vaikutti ainakin Leonian suunnitelmaan, jonka mukaan se olisi ryhtynyt helmikuusta alkaen perimään käteisnostosta palvelumaksua.
-Voimme ottaa osan siitä kunniasta meille, koska sanoimme kaikille on line -asiakkaille, että ottavat yhteyttä pankin johtoon, sanoi Pannimaa-Pätsi.
-Pankkiasiakkaat ovat oikeastaan aika aktiivisia, ainakin kun he kokevat, että se auttaa. Vaikka pankit nyt tuntuvatkin jälleen luovan lisää työpaikkoja kasvukeskuksissa, ei kyse ole välttämättä sen enemmästä.

Matti Sipilä uskoo, että kolmen vuoden päästä toimihenkilöitä on entistäkin vähemmän. Sipilän mukaan suomalaispankkien kilpailukyvyn kannalta viime vuosina toteutettu rakenteellinen muutos on ollut välttämätön. Hänestä suurin saavutus tällä vuosikymmenellä on ollut se, että vuoden 1992 lukuihin verrattuna pankkien toimintakulut ovat pudonneet jopa 7,2 miljardia markkaa vuositasolla. Sipilän mukaan summa on ollut aiemmin pois asiakkaan taskusta, pääosin korkomarginaalien kautta.
-On hirmuisen kaukainen ajatus, että pankkitoiminnan pitäisi olla työllistävä ala, Sipilä sanoo.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat