Mainos

Pankkien pääomittamisesta saatiin alustava sopu

EU-maiden velkakriisin setviminen eteni tänään Brysselissä vain hieman. Huomisessa huippukokouksessa ja sitä seuraavina päivinä pitäisi tapahtua huikeaa edistystä, jotta uskottavia ja markkinat rauhoittavia ratkaisuja voitaisiin saada aikataulussa eli keskiviikolle sovitussa toisessa huippukokouksessa.

Lauantaina koolla olleiden valtiovarainministereiden edistymisestä tihkui erittäin vähän tietoa. Jonkinlainen päälinjat kattava sopu saatiin aikaan siitä, millä tavalla pankkeja vahvistetaan ottamaan vastaan Kreikan velkakirjoista koituvia tappioita ja ehkäistään rahoitusongelmien leviämistä.

Eurooppalaispankkien katsotaan tarvitsevan yhteensä noin sadan miljardin verran lisäpääomia. Ensisijaisesti lisäpääomia on haalittava markkinoilta, mutta jos tämä ei onnistu, pankit voisivat kääntyä valtion tai aivan viime hädässä väliaikaisen vakausrahaston puoleen.

Illalla kuitenkin kerrottiin, että suunnitelmaa vastaan haraa ainakin osittain kolme heikomman taloustilanteen maata, Italia, Espanja ja Portugali, jotka pitävät sitä liian kalliina.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn oli määrä vielä lauantai-iltana jatkaa vaikeaa keskinäistä vääntöään väliaikaisen vakausrahaston vahvistamisen tavasta, joka on kenties vaikein esillä oleva kysymys.

Ranska on halunnut tehdä ERVV:stä eräänlaisen pankin, joka voisi saada rahoitusta Euroopan keskuspankilta ja tehdä ongelmamaiden velkakirjojen tukiostoja. Saksa vastustaa tätä jyrkästi ja ajaa mallia, jossa vakausrahasto voisi antaa vain eräänlaisia vakuutuksia sijoittajille, jotka ostavat ongelmamaiden velkakirjoja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.