Mainos

Pankkien liiketulos parani voimakkaasti alkuvuonna

Suomalaisten pankkien kannattavuus ja vakavaraisuus paranivat tuntuvasti ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Pankkien liikevoitto liki kaksinkertaistui viime vuoden tammi-kesäkuusta ja nousi Rahoitustarkastuksen keräämien tietojen mukaan 6,6 miljardiin markkaan.

Pankkien yhteenlaskettu alkuvuoden liikevoitto oli sata miljoonaa markkaa suurempi kuin koko viime vuonna. Vuosi sitten tammi-kesäkuussa liikevoittoa kertyi 3,5 miljardia markkaa ja koko vuonna 6,5 miljardia markkaa. Luvut eivät MeritaNordbankenin fuusion vuoksi ole täysin vertailukelpoisia. Pankkien keskimääräinen korkomarginaali oli kesäkuun lopussa 4,24 prosenttia. Anto- ja ottolainauksen korkoero supistui alkuvuonna 0,06 prosenttiyksikköä.

Kesäkuun lopussa pankeilla oli markkaluottoja 287,2 miljardia markkaa ja markkatalletuksia 296,9 miljardia markkaa. Niiden ottolainausenemmyys oli kesäkuun lopussa siten 9,7 miljardia markkaa. Pankkien hoitamattomien luottojen kanta oli Ratan mukaan kesäkuun lopussa 11,2 miljardia markkaa, mistä MeritaNordbankenin osuus oli 7,4 miljardia markkaa. Viime vuoden lopussa järjestämättömiä saamisia oli 8,3 miljardia markkaa. Suhteessa pankkien kaikkiin saamisiin järjestämättömien luottojen osuus laski viime vuoden lopun 2,7 prosentista 2,0 prosenttiin. Tammi-kesäkuussa pankkien kannattavuutta paransivat Ratan mukaan arvopaperikaupan kohentunut tulos, rahoituskatteen kasvu sekä pienentyneet luotto- ja takaustappiot.

Alkuvuodelta suomalaiset pankit kirjasivat luottotappioita 0,5 miljardia markkaa. Viime vuoden tammi-kesäkuussa luottotappioita kirjattiin 0,7 miljardia markkaa. Koko viime vuoden luottotappiot olivat 2,4 miljardia markkaa. Pankkien tuottojen suhde kuluihin oli alkuvuonna ilman luotto- ja takaustappioita 1,76. Oman pääoman tuotto oli vuositasolla kaikkien pankkien osalta vajaat 21 prosenttia ja koko pääoman tuotto 1,1 prosenttia. Suomalaisten pankkien yhteenlasketun taseen loppusumma oli kesäkuun lopussa 932,4 miljardia markkaa. Talletuspankkien keskimääräinen vakavaraisuus oli 11,6 prosenttia ja ensisijaisten omien varojen suhde riskipainotettuihin saamisiin 7,8 prosenttia. Pankkien liikevoitto ilman MeritaNordbankenia oli alkuvuonna yhteensä 2,4 miljardia markkaa eli 0,8 miljardia suurempi kuin vuosi sitten. Niiden rahoituskate oli 9,6 miljardia. Ilman MeritaNordbankenia rahoituskate kasvoi 0,3 miljardia markkaa 4,1 miljardiin markkaan.

Arvopaperikaupan kate oli tammi-kesäkuussa 1,0 miljardia markkaa, mistä MeritaNordbankenin osuus oli runsaat kolme neljäsosaa. Muiden pankkien kate arvopaperikaupasta oli yhteensä vain 225 miljoonaa markkaa. Alkuvuonna pankkien tuotot nousivat 16,5 miljardiin markkaan. Niiden toimintakulut olivat 9,4 miljardia markkaa. Ilman MeritaNordbankenia toimintakulut kasvoivat 60 miljoonaa markkaa. Tulos ennen luotto- ja takaustappioita ilman MeritaNordbankenia oli 2,5 miljardia markkaa eli 0,5 miljardia markkaa suurempi kuin vuotta aiemmin. Ratan katsauksessa ei viime vuodelta ole mukana MeritaNordbankenin lukuja, koska konserni muodostettiin tänä vuonna. Viime vuoden tammi-kesäkuulta vertailulukuna ovat siksi Meritan tiedot.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.