Mainos

Pankkialan työehtoneuvottelut jumiutuivat

Rahoitusalan työehtosopimusneuvottelut ovat riitautuneet heti alkuunsa. Pankkialan työnantajaliitto ei hyväksynyt ylempien toimihenkilöiden mukanaoloa työntekijöiden neuvottelukunnassa ja keskeytti neuvottelut toistaiseksi.

Akateemisten palkansaajien Akava ilmoitti irtisanovansa yhteistyösopimuksensa Merita-Nordbankenin, Osuuspankki-ryhmittymän ja Leonia-pankin kanssa. Toimella Akava haluaa painostaa työnantajaa päästämään ylemmät toimihenkilöt mukaan pankkialan tes-neuvotteluihin. Akavan hallitus suositteli sopimuksen irtisanomista myös jäsenjärjestöilleen.

Työntekijöiden neuvottelukuntaan kuului STTK:laisen Rahoitus- ja erityisalojen liiton Suoran lisäksi suurimpien pankkien henkilöstön edustajia sekä yksi ylempien toimihenkilöiden edustaja. Suoran puheenjohtajan Christina Holmlundin mukaan mikään ammattijärjestö ei voi hyväksyä, että työnantajaliitto valitsee työntekijäliiton neuvottelijat. -Suora on vakavassa tarkoituksessa halunnut käynnistää neuvottelut hyvissä ajoin ennen sopimuskauden päättymistä, mutta Pankkialan työnantajaliitto näyttää haluavan alalle hankaluuksia ja epävarmuutta, Holmlund arvosteli.

Työnantaja: ylempien palkoista sovittava yksilöllisesti

Palvelutyönantajiin kuuluva Pankkialan työnantajaliitto torjuu akavalaisen Ylempien toimihenkilöiden neuvottelukunnan YTN:n tulon neuvottelupöytään. Ylemmät toimihenkilöt halutaan pitää yksilöllisen palkkapolitiikan ja palkitsemisjärjestelmien piirissä. Työnantajaliiton johtajan Jyrki Kiviharjun mukaan ylempien toimihenkilöiden ansiot ovat kehittyneet pankeissa paremmin kuin muiden henkilöstöryhmien. Hänen mielestään YTN:llä ei ole mitään syytä kärjistää koko alan neuvotteluja. Kiviharjun toiveissa oli, että neuvotteluihin voitaisiin palata taas joulun jälkeen.

YTN:n varapuheenjohtajan Markku von Hertzenin mukaan ylemmät toimihenkilöt haluavat ennen muuta päästä vaikuttamaan työsuhteen yleisiin ehtoihin. Tulevalla kierroksella neuvoteltaneen mm. työajoista ja palkkausjärjestelmistä. Hänen mukaansa YTN on kutsunut pankkialan yhteyshenkilöt koolle keskustelemaan mahdollisista uudenvuoden päivystystä koskevista toimista. Eräissä pankeissa on edellytetty joidenkin esimiesten päivystävän vuosituhannen vaihtumista ilman riittävää korvausta.

YTN ja Suora solmivat toissa kesänä yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on saada rahoitusalalle kattava työehtosopimus ja myös ylemmille toimihenkilöille sopimusoikeudet. Von Hertzenin mukaan työnantajaliitto oli aiemmin luvannut päästää YTN neuvotteluihin, jos järjestö pääsee asiasta yhteisymmärrykseen Suoran kanssa. Nykyisin YTN:n ja Palvelutyönantajien neuvottelusuhteet on kirjattu keskusjärjestöjen väliseen yleissopimukseen. PT on mm. viime tupojen yhteydessä antanut suositukset korotusten soveltamisesta myös ylempiin toimihenkilöihin. Rahoitusalalla työskentelee noin 3 000 akavalaista ylempää toimihenkilöä.
(MTV3-STT)

Lue lisääAKAVAn tiedotteesta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.