Mainos

Pankkeja kilpailutetaan entistä harvemmin

Erityisesti pienimpien palveluyritysten lainat ovat kallistuneet kuluneen vuoden aikana, mutta myös muut yritykset maksavat aikaisempaa hieman suurempaa marginaalia lainoistaan. Marginaali on viitekoron päälle tuleva lisä. Lainojen muut sivukulut ovat säilyneet ennallaan. Tiedot käyvät ilmi torstaina julkaistusta teollisuus- ja palveluyritysten rahoituskyselystä. Sen ovat tehneet Teollisuuden ja työnantajien keskusliitto TT, kauppa- ja teollisuusministeriö KTM sekä Suomen Pankki.

Osaltaan marginaalin nousua selittää korkojen yleinen nousu. Silloin myös marginaalit levenevät. TT:n toimitusjohtaja Tarmo Korpela pitää osasyynä yleisen epävarmuuden lisääntymistä. Ekonomisti Leena Mörttinen Suomen Pankista kertoi, että kyselystä ei saada tarkasti selville, miten paljon marginaali on keskimäärin leventynyt. Muiden tietojen mukaan nousu on noin 0,1-0,2 prosenttiyksikköä. Kyselyn mukaan yritykset ovat myös vähentäneet pankkien kilpailuttamista rahoitusta hankkiessaan. Lisäksi yritykset ovat keskittäneet pankkipalvelujaan.

Esimerkiksi pienimmistä teollisuusyrityksistä noin 70 prosenttia oli tänä syksynä vain yhden pankin asiakas. Keskisuuristakin reilut 35 prosenttia käytti vain yhtä pankkia, kun vuosi sitten luku oli hieman vaille 30 prosenttia. Mörttisen mukaan pankkipalvelujen keskittäminen kielii yritysten vahvasta neuvotteluasemasta. Kun oman pankin kanssa päästään toivottuun tulokseen, rahaa ei lähdetä hakemaan muualta. Pienimpien yritysten voi olla myös taloudellisesti järkevää keskittää pankkipalvelujaan. Myös Korpela piti kilpailuttamisen vähentymisen syynä yritysten aseman vahvistumista. Hän muistutti, että yritysten rahoitustilanne on kohentunut joka vuosi vuodesta 1993 ja näin tulee käymään myös tänä vuonna.

Vakuuksien puute ei pulma pienillekään

Kyselyn mukaan rahoituksen saanti ei ole suuri ongelma edes pienimmille yrityksille. Kaikista palveluyrityksistä rahoituksen mainitsisi ongelmaksi noin 3 ja teollisuusyrityksistä noin 7 prosenttia. Tilanne on suunnilleen sama kuin syksyllä 1999. Tilanne on hieman heikompi pienimmillä yrityksillä. Sama koskee vakuuksia.

Osastopäällikkö Kalle J. Korhonen KTM:sta katsoo kyselyn osoittavan, että valtio voi omissa toimissaan keskittyä hienosäätöön, koska rahoitusta ei pidetä isona ongelmana. Valtio toimii pääasiassa omistamansa erityisrahoitusyhtiö Finnveran kautta. Kyselyn mukaan noin 20 prosenttia palveluyrityksistä ja noin 25 prosenttia teollisuusyrityksistä oli hankkinut lainaa kuluneen 12 kuukauden aikana.

Suurilla luvut ovat suurempia. Suuret teollisuusyritykset ovat käyttäneet lainarahaa vanhojen velkojen uusimiseen. Syys-lokakuun vaihteessa tehtyyn kyselyyn vastasi 1150 yritystä. Koska tiedustelu tehdään nyt vain kerran vuodessa, vain osaa vastauksista voidaan verrata edellisen kyselyn tietoihin. Aiemmin kysely tehtiin kahdesti vuodessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.