Mainos

Pankit lainasivat pelättyä vähemmän EKP:lta

Euroalueen pankit ovat lainanneet tänään pelättyä vähemmän rahaa Euroopan keskuspankilta EKP:lta. Maltillinen 111 miljardin euron lainanotto voi tarkoittaa sitä, että liikepankkien keskinäinen luototus on palautumassa vähitellen normaaliksi.

Kuudeksi päiväksi myönnettyjen lainojen tarkoitus on auttaa pankkeja maksamaan takaisin tänään erääntyvät yhteensä 442 miljardin euron hätäluotot, jotka EKP myönsi vuosi sitten pitääkseen pankkijärjestelmän toiminnassa.

Pankkien välinen normaali rahoitus on kärsinyt finanssikriisin aiheuttamasta luottamuspulasta.

Markkinoilla odotettiin pankkien tarvitsevan EKP:lta enemmän kuin 111 miljardia euroa selvitäkseen hätäluottojen takaisinmaksusta.

Uusien lainojen määrän jääminen odotettua pienemmäksi merkitsee myös sitä, että markkinoilta poistuu ylimääräistä likviditeettiä eli rahaa, jota EKP pumppasi likviditeettiongelmista kärsiville pankeille.

EKP lainasi pankeille jo eilen 132 miljardia euroa kolmeksi kuukaudeksi. Myös kolmen kuukauden lainojen kysyntä oli odotettua vähäisempää. EKP laskee, että ylimääräistä likviditeettiä on rahoitusjärjestelmässä enää 150 miljardia euroa.

Kaikkiaan 78 pankkia otti lainaa EKP:lta tänään ja 171 eilen.

Ruotsin keskuspankki korotti ohjauskorkoaan

Ensimmäinen askel kohti normaalia nähtiin myös Ruotsissa, jossa keskuspankki korotti ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä 0,5 prosenttiin. Ruotsi pudotti ohjauskorkonsa finanssikriisin vuoksi ennätysalas, mutta maan talous on lähtenyt nyt nousuun, mikä vaatii hieman hillitsevämpää korkopolitiikkaa.

Keskuspankki varoitti kuitenkin, että euroalueen velkakriisi hidastaa talouskasvua. Sen vuoksi tarve nostaa korkoa jää vähäiseksi pitemmällä tähtäimellä.

Pankki nosti tämän vuoden kasvuennustettaan mutta alensi arviotaan vuosille 2011 ja 2012. Pankin näkemyksen mukaan velkaisten euromaiden säästötoimet alijäämien suitsimiseksi vahingoittavat Ruotsin vientiä.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.