Mainos

Pankit karhuavat Jukosilta miljardia dollaria

Pankit karhuavat Jukosilta miljardin dollarin lainaa. Lisäksi yhtiötä rasittavat 7 miljardin dollarin maksamattomat verorästit.

Venäjän suurimman öljy-yhtiön Jukosin vaikeudet kärjistyvät. Yhtiö vahvisti saaneensa pankeilta ilmoituksen, että se on jättänyt maksamatta yhden miljardin dollarin lainat. Venäjän veroviranomaiset tekivät lauantaina ratsioita Jukosin pääkonttoriin.

Veroviranomaisten ilmoituksen mukaan Jukosilla on maksamattomia verorästejä lähes 7 miljardin dollarin eli noin 5,8 miljardin euron edestä. Meneillään olevien oikeudenkäyntien vuoksi yhtiön varat on jäädytetty. Jukos on määrätty maksamaan 3,4 miljardin dollarin verorästit vuodelta 2000 viimeistään keskiviikkona. Lopuille rästeille ei ole määrätty vielä maksupäivää.

Presidentti Vladimir Putin on antanut ymmärtää, ettei Jukosin anneta mennä konkurssiin. Jukosin suurinta omistajaa ja entistä pääjohtajaa Mihail Hodorkovskia syytetään petoksista ja muista väärinkäytöksistä. Hän on ollut vangittuna viime vuoden lopulta. Yhtiön toinen suuromistaja Platon Lebedev on ollut viranomaisten hallussa vielä pidempään. Muut suuret omistajat ovat siirtyneet pois Venäjältä tai myyneet osuutensa.

Venäläinen sanomalehti Vedomosti kertoi tänään, että Jukosin pienomistajat ovat nostaneet syytteen yhtiön johtoa, suuromistajia, tilintarkastajia ja PricewaterhouseCoopersia vastaan. Lehden mukaan lakifirma Lerach Coughlin Stoia & Robbins antoi syytteen osapuolten puolesta perjantaina New Yorkissa. Yhdysvalloissa tällaiset syytteet ovat tavallisia.

Jukosin osakkeen hinta on puolittunut huhtikuusta. Kauppa Jukosin osakkeella Moskovan pörssissä alkoi myös tänään laskussa. Jukos arvioi jo viime viikolla, että se saattaa joutua rajoittamaan tuotantoa, koska sillä ei ole tarpeeksi käyttövaroja. Ulkomaisten pankkien ilmoitus heikentää tilannetta entisestään. Jukos pumppaa noin puolet Venäjän öljystä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.