Mainos

Pankit etsivät kilvan keinoja rahoittaa asunnonostajia

Pankit ja rakennusyhtiöt etsivät yhdessä kilvan uusia rahoitusmalleja asunnon ostajille. Monet myöntävätkin, että kuluttajan voi olla jo vaikea löytää itselleen varmasti edullisinta tai sopivinta mallia vaihtoehtojen viidakosta. Tänään uutuuksiaan esittelivät Merita ja rakennusyhtiö NCC Puolimatka sekä Rakennusyhtiö YIT.

YIT tarjoaa mahdollisuutta maksaa suurimman osan eli 85 prosenttia kovan rahan asunnosta vasta sitten, kun muutto uuteen kotiin on edessä. Kaupantekohetkellä riittää 15 prosentin osuus. YIT pitää mallin etuna sitä, että ostajan ei tarvitse maksaa asumismenoja kahdesta asunnosta. Perinteisesti näin on tapahtunut, sillä vanhasta uuteen muuttanut on joutunut maksamaan uuden asunnon hinnan jo rakentamisen aikana.

Rakennusaikainen rahoitus jää YIT:lle. Uusi käytäntö tulee voimaan kaikissa sen kohteissa, joiden rakentaminen alkaa helmikuun alun jälkeen. Johtaja Ilpo Jalasjoki YIT:stä sanoo, että malli ei välttämättä nosta asunnon hintaa, sillä rakennusyhtiö saa lainan yksittäistä kuluttajaa edullisemmin. Tämä johtuu siitä, että se voi hankkia lainan tukkumarkkinoilta.

-Enimmilläänkin hinta noussee muutaman markan neliöltä, mutta kokonaishinnassa sillä ei ole asunnonostajallekaan merkitystä, hän sanoo. Malli hyväksytään myös ns. Alfa-asuntoihin, jossa valtaosa rahoituksesta hoidetaan taloyhtiön luotolla. Sitä maksetaan pois vuokran yhteydessä. Taloyhtiön luotto ei ole verovähennyskelpoinen. YIT esitteli omaa markkinoiden täydellisenä uutuutena, mutta Sato kertoi aloittaneensa saman jo joulukuussa.

Merita ja Puolimatka: oma on aina oma

Meritan ja ruotsalaisten omistaman Puolimatkan malli lähtee pitkäaikaisen lainan painottamisesta henkilökohtaiseen osaan. Lisäksi lainan omavastuuosuuteen riittää alhaisimmillaan noin 12 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta. Aiemmin uusia malleja lanseeranneista ainakin Skanska, Sato ja YIT yhteistyökumppaneineen on painottanut ratkaisuissaan taloyhtiölainaa. Johtaja Markku Hainari NCC Puolimatkasta katsoo, että henkilökohtainen luotto peittoaa taloyhtiöluoton, sillä siinä asunnonostaja pääsee käyttämään veroetua ja vastaa vain omasta lainastaan. Hainari kehuu myös alhaista omavastuuosuutta. -Jo rahoitusmallin nimi OmaOmistus kertoo, mistä on kyse, hän sanoo.

Meritan puolelta mallia rakentamassa ollut johtaja Jussi Ala-Könni korostaa, että 25 vuoden laina-ajalla ja kiinteillä maksuerillä asunnonostaja saa kaipaamaansa turvallisuutta. Jos korko nousee, laina-aika pitenee vastaavasti. Alkuun on luvassa myös kolme lyhennysvapaata vuotta. Lisäksi saa kaksi vapaavuotta myöhemmin.

Pitkillä lainoilla rahaa elämiseen

Ala-Könnin mukaan asunnonostajat ovat siirtyneet entistä selvemmin pitkiin lainoihin. -Nyt Meritan uusista asuntolainoista noin kolmannes on otettu yli 15 vuodeksi, kun vuosi sitten niiden osuus oli noin 10 prosenttia, hän kertoi. Hänen mukaansa pitkillä lainoilla pääsee tarpeeksi suureen asuntoon, kun siihen on eniten tarvetta. Lainan pitkällä jaksottamisella rahaa riittää myös elämiseen.

Hän myöntää, että lainan kokonaisrahoituskulut nousevat laina-ajan pidentyessä, mutta yhä useampi haluaa katsoa elämistään kokonaisuutena ja pitkä laina-aika antaa siihen kaivattua joustoa. Uudessa mallissa lainan korko on kiinteä ensimmäiset kolme vuotta. Sen jälkeen se on sidottavissa pankin prime-korkoon tai euribor-korkoon. Ala-Könni lupaa, että myös uusi kiinteä korko on mahdollinen.

Hänen mukaansa myös kiinteän koron suosio on selvästi kasvanut. Nyt kolmen, viiden tai sitä pidempään kiinteään korkoon sidottujen lainojen osuus on nyt 6-10 prosenttia Meritan uusista lainoista. Rahoitusmallia voi käyttää 500-800 tänä vuonna aloitettavaan asuntoon eri puolilla Suomea. Pohjoisimmat ovat Oulussa, eteläisimmät pääkaupunkiseudulla. Vain Itä-Suomessa kohteita ei vielä ole, mutta sinnekin niitä on luvassa.

Hyvä vaihtoehto vuokra-asunnolle

Kaikki uusia rahoitusmalleja kaupanneet tarjoavat niitä vaihtoehtoina erityisesti vuokralla asuville. Hainarin mukaan heidän mallinsa on vastaus jo 56 markan neliövuokraa kuukaudessa maksaville. Pääkaupunkiseudulla oman asunnon neliöhinta nousee yleensä tätä korkeammaksi, koska asunnot ovat kalliimpia. Mutta niin muistutetaan olevan myös vuokrien.

Laskelma perustuu sille olettamukselle, että 60 neliön asunto maksaa tasan 600000 markkaa ja lainasta 20 prosenttia on taloyhtiöluottoa. Omavastuuosuuden jälkeen henkilökohtaisen luoton osuudeksi jää hieman päälle 400000 markkaa. Kolmannen vuoden jälkeen kuukausimenot tässä laskelmassa ovat noin 3350 markkaa eli 56 neliöltä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.