Mainos

Pankit eivät lainoita kahta asuntoa

Kahden asunnon loukku kauhistuttaa pankkeja ja asiakkaita. Asunnonvaihtoa haikailevia voikin odottaa pankin lainatiskillä ikävä yllätys: jos edellinen asunto on myymättä, ei lainaa uuden ostoon tipu.

- Meillä tähän käytäntöön on siirrytty syksyn aikana, kertoo liiketoimintajohtaja Kenneth Kaarnimo Sampo Pankista.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksessä kahden asunnon lainoittamista ei ole harrastettu enää pariin vuoteen. Toisaalta samaan aikaan on lisääntynyt selvästi myös asiakkaiden varovaisuus.

- Pahiten tämä on iskenyt uusien asuntojen kauppaan, koska niitähän pyritään myymään jo rakennusvaiheessa, toimitusjohtaja Matti Inha Hypoteekkiyhdistyksestä sanoo.

Siinä missä lainahanat ovat tiukalla asunnonvaihtajille, niin ensiasunnon ostajalle tilanne alkaa kääntyä valoisaksi.

- Asuntojen hinnat ovat tulleet alas, ja korot laskeneet, muistuttaa Inha.

Kaarnimon mukaan asuntolainamarkkinoilla on jo näkynyt elpymistä marraskuisen pohjan jälkeen ja asuntolainoista neuvotellaan taas.

Pankkien marginaalit ovat tuplaantuneet vajaassa puolessa vuodessa, mutta lainan kokonaiskustannusten kannalta marginaalikoron merkitys on viitekorkoon verrattuna pieni. Viitekorot ovat laskeneet selvästi viime kuukaudet.

Oma raha arvossaan

Oma raha on taas arvossaan asuntolainaneuvotteluissa. Kun vielä joitakin kuukausia takaperin isonkin asunnon pystyi ostamaan käytännössä ilman pesämunaa, niin nyt tilanne on muuttunut.

- Vaikka pankeilla on tarjota erilaisia tuotteita, joilla omarahoitus voi olla alle 30 prosenttia, niin kyllä oma raha on taas arvossaan, kuvailee Hypoteekkiyhdistyksen Inha.

Ja vaikka omaa rahaa olisikin, niin rahan kallistuminen pankeille ja luottotappioriskien kasvu ovat nostaneet lainamarginaaleja.

- Kesästä marginaalit ovat liki tuplaantuneet noin 0,4:stä 0,75:een, Inha sanoo. Tilanne on liki identtinen muissakin pankeissa.

- Tuollaisissa 0,7:n ja 0,9 marginaaleissa pyöritään nyt, Sampo Pankin Kaarnimo vahvistaa.

Luotottajien puheissa näkyy selvästi, että marginaalin suuruutta arvioidaan yhä enemmän asiakaskohtaisesti. Hyvälle asiakkaalle laina voi irrota melko pienellä marginaalilla, epävarmempi maksukyky hinnoitellaan marginaaliin.

"Luottotappioissa noustaan normaalitasolle"

Pankinjohtaja Mikko Hyttinen OP-Keskuksesta on sitä mieltä, että asuntolainojen takaisinmaksussa esiintyvät ongelmat ovat vielä pieniä.

Hyttisen mukaan Suomessa on eletty hyvinkin matalien järjestämättömien luottojen aikaa, joten nousuun on varaa.

- Tämä on vähän epänormaalin alhaalla nyt. Pikku hiljaa noustaan normaalille tasolle. Rahoitukseen ja lainaamiseen sisältyy se, että osasta luottoja tulee tappiota. Tilanne ei kuitenkaan ole millään lailla huolestuttava, Hyttinen linjaa.

- Luottolaman piirteitä asuntorahoituksessa ei näy, arvioi Hypoteekkiyhdistyksen Inha.

Sampo Pankin Kaarnimon mukaan tähän mennessä lainoja on jäänyt rästiin lähinnä niissä tapauksissa, joissa velallisen elämäntilanne on radikaalisti muuttunut vaikkapa kuolemantapauksen, avioeron tai potkujen takia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.