Mainos

Pankit aloittavat maksuvälityssaarron

Pankkien toimihenkilöt aloittavat maksuvälityssaarron. Saarto koskee kuitenkin vain osuuspankkeja. Maksuvälityssaarroilla pankkitoimihenkilöt pyrkivät vauhdittamaan neuvottelujaan, jotka ovat toistaiseksi kariutuneet palkkakiistaan. Osuuspankkien maksuvälityssaarto alkaa maanantaina aamulla, ellei sopimusneuvotteluissa synny sopua sitä ennen. Saarto ei koske asiakkaiden itsensä automaateilla ja tietokoneilla tekemiä maksuja. Pankkitoimihenkilöt ovat jo nyt julistaneet osittaisen ylityökiellon.

Pankki

Pankkien toimihenkilöt aloittavat pankkien maksuliikennettä vaikeuttavan maksuvälityssaarron ensi maanantaina. Painostustoimilla pyritään vauhdittamaan alan työehtosopimusneuvotteluja. STTK:laisen Rahoitus- ja erityisalojen ammattiliiton Suoran hallitus päätti toimien aloittamisesta tänään, kun sen neuvottelut Pankkialan työnantajaliiton kanssa päättyivät tuloksettomina. Kiistan aiheina on erityisesti palkankorotusten suuruus.

Myös akavalainen Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN on tehnyt vastaavan päätöksen. Aamukahdeksalta alkava pankkien keskinäinen maksuvälityssaarto kohdistuu ainoastaan osuuspankkiryhmään, jonka maksuja tai tietoja ei pankeissa välitetä. -Pankkitoimihenkilöt toimivat kaikissa pankeissa ikäänkuin osuuspankkiryhmää ei olisi olemassa, Suoran toiminnanjohtaja Simo Leivo sanoo. Osuuspankeissa saarron arvioidaan vaikuttavan maksujen välitykseen siten, että muiden pankkien konttorihenkilökunta ei käsittele Osuuspankkiryhmän tileille osoitettuja maksuja. Näitä ovat tiskeillä suoritettavat maksut sekä konttorin maksupalveluun jätettävät maksut. Saarto ei koske konekielisiä maksuja. Näitä ovat pankkiautomaateilla tai tietokonepäätteillä tehdyt maksut. Pankkitoimihenkilöiden asettama ylityökielto alkoi maanantaina. Se on saartoa laajempi, mutta ei kuitenkaan koske Leonia-pankkia eikä luottotieto- ja perintäyrityksiä, joissa neuvotellaan erikseen. Ylityökiellon uskotaan näkyvän erityisesti ruuhkaisten konttoreiden asiakaspalvelussa ja erityistoimia vaativissa töissä, joita on jouduttu tekemään aukioloaikojen päätyttyä.

Työnantaja: Liian korkea palkkavaatimus

tonninraha

Pankkialan työnantajaliitto valittaa toimien aiheuttamaa haittaa tavallisille pankkiasiakkaille. Sen mukaan toimihenkilöliittojen painostustoimet kohdistuvat täysin ulkopuolisiin ja syyttömiin osapuoliin. Työnantaja on pitänyt toimihenkilöiden palkankorotusvaatimuksia liian suurina. Sen mukaan Suora vaatii yli neljän prosentin palkankorotusta ja lisäksi 4,5 prosentin suuruista ansiokehitystakuuta, mikä ylittäisi metalliteollisuuden viitoittaman palkkalinjan selvästi.

Pankkialan työnantajaliiton johtaja Jyrki Kiviharju pitää myös vaatimusta ansiokehitystakuusta sekä hämmästyttävänä että poikkeuksellisena. Hän muistutti työnantajan jo tulleen vastaan luopumalla lauantain aukioloa koskevasta esityksestään. Toimihenkilöiden palkankorotusvaatimus koostuu 3,5 prosentin yleiskorotuksesta, 0,5 prosentin talokohtaisesta osuudesta sekä vähimmäispalkkojen 4,1 prosentin korotuksesta. Suora hylkäsi viime perjantaina työnantajan 3,1 prosentin palkkatarjouksen. Se koostui 2,6 prosentin yleiskorotuksesta sekä 0,5 prosentin talokohtaisesta potista.

Suora: Koko paketti auki

Suoran toiminnanjohtaja Simo Leivo perustelee ansiokehitystakuuta sillä, että ansiokehityksen tulisi vastata liukumista hyötyvän teollisuuden palkankorotustasoa. -Teollisuuden puolella kustannusvaikutus on 3,1, minkä lisäksi liukumia tulee yli prosentti, jolloin ansiokehitys on noin 4,5. Leivon mukaan neuvottelut kariutuivat palkankorotuskiistan ohella näkemyseroihin koko siitä kokonaisuudesta, mistä tulisi sopia. Suoran vaatimuksiin kuuluvat mm. iltatyöhön liittyvät korvaukset sekä koulutuskysymykset. Työhön liittyvää opiskelua ja perehdyttämistä tulisi toimihenkilöiden mukaan pystyä tekemään myös säännöllisenä työaikana. Ongelmia on myös työsuhdeturvassa. Samaan aikaan kun työvoimaa on irtisanomisuhan alla, olisi palkattava myös uutta työvoimaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.