Mainos

Pankit alkavat taistella rahanpesua vastaan

Pankit alkavat jatkossa vaatia tietoja poikkeuksellisen suurten tilintapahtumien tarkoituksesta. Toimilla pyritään estämään rahanpesua ja terrorismia.

Pankit ovat ryhtyneet myös Suomessa tositoimiin rahanpesun ja terrorismin torjumiseksi.

Jo hyvinkin pienestä tilillepanosta pankki saattaa tiedustella rahojen alkuperää. Myös nostosta asiakkaalta voidaan pyytää kirjallinen selvitys siitä, mihin tarkoitukseen hän aikoo rahansa käyttää.

Käytäntö on tullut asiakkaille yllätyksenä, ja se herättää tunteita. Mikäli pankki ei saa asiakkaan rahoista riittävää selvitystä, rahat saattavat jäädä asiakkaan taskuun tai vaihtoehtoisesti pankin tiskiin.

Jopa tuhannen euron nostosta selvitys

Jos asiakas nostaa tai panee rahaa tililleen poikkevan määrän, pankit haluavat tietää mistä raha on peräisin tai mihin sitä aiotaan käyttää.

Euromääräisesti ylä- tai alarajaa ei ole määritelty, mutta jo muutaman tuhannen euron liikkeistä voidaan vaatia suullinen tai jopa yksityiskohtainen kirjallinen selvitys.

- Se riippuu ihan siitä, kuinka se poikkeaa, eli onko nosto suhteessa normaaliin rahavirtaan eli esimerkiksi palkkaan, eläketuloon tai muuhun tuloon, mitä tilille tulee. Jos tilillä on hyvin vähän tapahtumia, niin sitä pienempi se summa sitten on, sanoo konttorinjohtaja Raija Peltola Nordeasta.

Myös terrorismin ehkäisyä

Pankkeja velvoittaa rahanpesulaki, jota on esimerkisi syyskuun yhdennentoista terrori-iskujen jälkeen täydennetty käyttötarkoitusta korostavilla säännöksillä.

Tuore EU:n rahanpesudirektiivi korostaa entisestään rahoituslaitosten velvollisuutta tuntea asiakkaansa.

Kaikkiaan yhdenmukaisia rahanpesusäännöksiä noudatetaan arviolta sadassakolmessa kymmenessä maassa. Suomessa korruptio ja rahanpesu saattavat tuntua kaukaisilta.

- Se on sellaista ennalta ehkäisevää myöskin, ettei sitä rikollista toimintaa olisi niin laajalti, mutta kyllähän meillä pankit tekee noin viisisataa ilmoitusta epäilyttävistä liiketoimista vuosittain, kertoo Rahoitustarkastuksen lakimies Tuija Nevalainen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.